Για πρώτη φορά πανελλαδικά, on line ενημέρωση παραγωγών για τις ανάγκες της καλλιέργειας σε νερό

Το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα λήψης αποφάσεων για την άρδευση καλλιεργειών σε επίπεδο Κρήτης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών – DE.F.I.C.I.T.» ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με την συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα ερευνητικά – ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης και τώρα πλέον είναι απόλυτα έτοιμο να αξιοποιηθεί με την έναρξη των αρδεύσεων στο νησί.

Το πρωί στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά έγινε η παρουσίαση του ολοκληρωμένου πλέον συστήματος ενημέρωσης αρδευτικών αναγκών για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ελεύθερης πρόσβασης σε πλατφόρμα για την άμεση ενημέρωση  άρδευσης ακριβείας για κάθε αγροτεμάχιο σε όλη την Κρήτη (καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπέλου και αβοκάντο).

Είναι μια καινοτόμα δυναμική πλατφόρμα ενημέρωσης των αρδευτικών αναγκών με γνώμονα την οικονομία νερού αλλά και τη βέλτιστη παραγωγή των καλλιεργειών.

Η πλατφόρμα συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως, τεχνικές γεωφυσικής & δορυφορικής τηλεπισκόπησης, μετρήσεις πεδίου/αναλύσεις εδαφών, μετεωρολογική πληροφορία σε πραγματικό χρόνο, βάσεις δεδομένων αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠE, καθώς και μοντέλο αρδευτικών αναγκών σε επίπεδο αγροτεμαχίου για όλη την Κρήτη.

Η πλατφόρμα παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη:

Να γνωρίζει σε εβδομαδιαία βάση τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπέλου και αβοκάντο για κάθε αργοτεμάχιο σε όλη την Κρήτη (με συντεταγμένες ή όχι). Ο σχεδιασμός της άρδευσης γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας καθώς και την ηλικία των δένδρων, πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική για υδροβόρες καλλιέργειες όπως το αβοκάντο.

Να έχει πρόσβαση σε καλλιεργητικές πρακτικές με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγροτεμάχιου (γεωμορφολογία, διαθεσιμότητα νερού) που σκοπό έχουν την προστασία του νερού και τη μέγιστη δυνατή παραγωγή. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε στρατηγικές προσαρμογής, όπως η ελλειμματική άρδευση σε περιοχές με χαμηλά υδατικά αποθέματα.

Να γνωρίζει τη μηχανική σύσταση του εδάφους και την κλίση του εδαφικού αναγλύφου σε κάθε αγροτεμάχιο.

Στην σημερινή ημερίδα στα Χανιά ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης αναφέρθηκε σε θέματα διαχείρισης του νερού, ενώ το έργο και την πλατφόρμα παρουσίασε ο ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα Δρ. Νεκτάριος Κουργιαλάς.

Αντίστοιχη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στο Ηράκλειο.

Στο έργο συμμετέχουν μερικά από τα σημαντικότερα Ερευνητικά/Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κρήτης, συγκεκριμένα:

ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου 
Εργαστήριο Υδατικών Πόρων & Αρδεύσεων, Συντονιστής, Ομάδα Δρ. Ν. Κουργιαλά
Εργ. Γεωφυσικής & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης – ΙΜΣ
ΙΤΕ – Ινστιτούτο Μεσoγειακών Σπουδών
Εργαστήριο Δορυφορικής, Γεωφυσικής & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, Ομάδα Δρ. Ν. Παπαδόπουλου

Πολυτεχνείο Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Ομάδα Καθ. Α. Βαφείδη

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Σχολή Γεωπονίας, Ομάδα Καθ. Θ. Μανιού

Το έργο DEFICIT (MIS: 5028242) έχει διάρκεια 3 έτη (2019-2022) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας της Κρήτης», Δράση 1.b.1: Έργα επίδειξης – πειραματικής ανάπτυξης. Τα παραπάνω προωθούν την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς της RIS3Crete (Περιφερειακό Σύστημα Καινοτομίας Κρήτης).

Πατήστε εδω για να συνδεθείτε με την πλατφόρμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook