Μετά το διακανονισμό εκτός δικαστηρίου κρατουμένων στις φυλακές του Γκουντάναμο με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να μην καταθέσουν μήνυση για βασανιστήρια, που υποστήριζαν ότι υπέστησαν κατά την κράτησή τους, και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, συμφώνησε στην καταβολή χρηματικής αποζημίωσης, προκειμένου να μην καταβάλει μήνυση πρώην κρατούμενος.

«Δεν ήταν προς το συμφέρον μας να έχουμε μια μακρά και παρατεταμένη αντιδικία, και έτσι το θέμα διευθετήθηκε. Οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί», είπε η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ.
Ο γεννημένος στην Αίγυπτο πρώην κρατούμενος είχε δηλώσει ότι θα μήνυε την κυβέρνηση στην Καμπέρα για τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, παρουσία Αυστραλών αξιωματούχων κατασκόπων, διπλωματών και αστυνομικών.

Στη διάρκεια των ανακρίσεων, όπως είπε, του χορηγήθηκαν φαρμακευτικές ουσίες, του επιβλήθηκε στέρηση ύπνου, του έγιναν ηλεκτροσόκ, δέχθηκε απειλές για βιασμό και απειλήθηκε από σκυλιά.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, επισκεπτόταν το Πακιστάν όταν συνελήφθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ βρισκόταν στη χώρα για να δει ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία, στα οποία σκόπευε να στείλει τα παιδιά του, που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.

Ο πρώην καθαριστής, που ήταν άνεργος και λάμβανε επίδομα αναπηρίας όταν συνελήφθη, απελευθερώθηκε χωρίς να του ασκηθούν κατηγορίες από την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο το 2005.

cosmo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook