Η φαντασία κάποιων επιτήδειων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεσαλώσει με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μεγάλη διάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει τις τελευταίες ημέρες ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία τροποποιεί μέρος από την σχολική ύλη που αφορά τις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις. 

Όπως τονίζουν τα ellinikahoaxes.gr, ο ισχυρισμός πλαισιώνεται από εικόνα που ψευδώς αναφέρεται ότι αποτελεί στιγμιότυπο από ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Στην επίμαχη εικόνα εμφανίζεται το εξής κείμενο:

“Σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων στην Ουκρανία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σας γνωρίζει την αλλαγή ως προς την ιστορική προσέγγιση της δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Στο εξής να ενημερώνονται οι μαθητές πως η Οικογένεια Μαυρομιχάλη έδρασε πατριωτικά σκοτώνοντας τον Ιωάννη Καποδίστρια καθώς ήταν Ρωσόφιλος και πράκτορας του Τσάρου Νικολάου Α’ της Ρωσίας.

Να μεταφερθεί προφορικά, έως ότου διανεμηθεί το εκπαιδευτικό υλικό. 

Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος.”

Ακολουθούν παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook.

Τι ισχύει

Πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα που φαίνεται να ξεκίνησε να διαδίδεται από λογαριασμούς του Twitter. Μάλιστα, ο χρήστης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η εικόνα δεν είναι αληθινή.

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση στο Twitter.

Σε αναζήτηση που κάναμε στον ιστότοπο που διαθέτει το Υπουργείο δεν εντοπίσαμε την υπό εξέταση ή παρόμοια ανακοίνωση που να αφορά τις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις στις σελίδες “Υπουργικές Αποφάσεις, Εγκύκλιοι – Ανακοινώσεις“, “Υπουργικές Αποφάσεις – Εγκύκλιοι (γενικά)” και “Ανακοινώσεις (γενικά)“.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μας ενημέρωσαν ότι ουδέποτε το Υπουργείο εξέδωσε τέτοια εγκύκλιο.

Συμπέρασμα

Η εικόνα που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρεται ότι είναι ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ψηφιακά επεξεργασμένη. Δεν εντοπίστηκε στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου καμία ανακοίνωση που να αφορά την τροποποίηση ύλης των Ελληνο-Ρωσικών σχέσεων ως απόρροια των γεγονότων που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.

Σπυριδούλα Μάρκου

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook