Ποια τα πλεονεκτήματα των τυριών αυτού του σχήματος

Για μερικούς ανθρώπους, το τυρί δεν θεωρείται τίποτα περισσότερο από τις ατομικές φέτες που κόβονται κατά παραγγελία ή βρίσκονται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αυτός ο τύπος επεξεργασμένου τυριού, όμως, είναι συνήθως μισό πραγματικό τυρί και μισό πρόσθετα, όπως συντηρητικά και άλλα συστατικά για να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα τήξης του, αναφέρει το mentalfloss.com.

Αλλά οι πραγματικοί γνώστες του τυριού γνωρίζουν ότι τα πιο ποιοτικά και καλά τυριά είναι εκείνα που έχουν το σχήμα τροχού. Τι το διαφορετικό, λοιπόν, έχει ένα τυρί σε σχήμα τροχού;

Το τυρί παράγεται όταν τα βακτήρια μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, ενώ ένα ένζυμο, η πυτία, χρησιμοποιείται για την πήξη του γάλακτος. Τα υπολείμματα τυροπήγματος επεξεργάζονται για να αφήσουν μάζες καζεΐνης, η οποία στη συνέχεια συμπιέζεται σε ένα καλούπι.

Η παλαίωση και η ωρίμανση του τυριού συμβαίνει όταν το τυρί αφήνεται να απορροφήσει αλάτι καθώς και μούχλα όπως το P. camemberti και το P. candidum, που δρουν για να διασπάσουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος στο τυρί και να απελευθερώσουν τη γεύση. Και κάπου εδώ μπαίνει και ο ρόλος των σχημάτων.

Τι το διαφορετικό έχει ένα τυρί σε σχήμα τροχού

Εάν το τυρί έχει σχήμα τροχού, τα καλούπια τείνουν να κατανέμονται πιο ομοιόμορφα από ό,τι αν το τυρί είχε γωνίες. Το καλούπι κινείται πάνω από την επιφάνεια και μετά προς τα κάτω.

Ένας τροχός τυριού παρέχει, επίσης, μια καλύτερη δομή για να σχηματιστεί η εξωτερική φλούδα, η οποία βοηθά στην προστασία του τυριού από έντομα, ανεπιθύμητα βακτήρια ή άλλους ρύπους. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται καλούπια (το είδος από ανοξείδωτο χάλυβα), ένα στρογγυλό σχήμα τείνει να αντέχει καλύτερα στην πίεση από τα ορθογώνια.

Ιστορικά, πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές τροφίμων συνήθιζαν να προτιμούν τα τυριά σε σχήμα τροχού επειδή ήταν πολύ πιο εύκολο να κυλήσει κανείς έναν τεράστιο τροχό παρά να προσπαθήσει να βρει μεταφορικό μέσο για αυτόν.

Γιατί λοιπόν το τυρί πωλείται ως επί το πλείστον σε μορφή ορθογωνίου; Οι ανάγκες της λιανικής πώλησης ευθύνονται γι’ αυτό, καθώς το τυρί σε ορθογώνιο σχήμα μεταφέρεται και αποθηκεύεται στα ράφια ευκολότερα, ενώ μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπές σε ζημιές κατά τη μεταφορά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook