Τα 117 χρόνια από την ημέρα της Επανάστασης του Θερίσου τίμησαν σήμερα πολίτες και φορείς στον Θέρισο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Θέρισσο Χανίων η ετήσια εκδήλωση της επετείου της Επανάστασης. Αρχικά τελέστη επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και απόδοση ριζίτικου τραγουδιού  από τον Σύλλογο «Επανάσταση του Θερίσου 1905». Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου. 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και ο Σύλλογος «Η επανάσταση του Θερίσου 1905».

Παράλληλα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση βρέθηκε στο Θέρισο ο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Σε δηλώσεις του ο Μάκης Βορίδης σχετικά με την εκδήλωση και την επανάσταση του Θερίσου ανέφερε « Αυτές οι στιγμές είναι σημαντικές για να θυμόμαστε ότι η ελευθερία δεν κατακτιέται σε μια στιγμή αλλά είναι μια προσπαθεί συνεχής, ένας αγώνας. Πρέπει να υπάρχει συναίσθηση της ιστορικής μνήμης και του βάρους της»

Στη συνέχεια ο Νίκος Παπαδάκης Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελ.Βενιζέλος σε δηλώσεις του σχετικά με την επανάσταση ανέφερε:

«Σήμερα όπως κάθε χρόνο τιμούμε την επανάσταση του Θερίσου. Το 1897 στο Ακρωτήρι η Κρήτη κέρδισε την εθνική της ελευθερία στο Θέρισσο κέρδισε την πολιτικής της ελευθερία απέναντι στον απολυταρχισμό του πρίγκιπα και σε μια αδιέξοδη πολιτική που οδηγούσε σε ναυάγιο το Κρητικό ζήτημα.

Ο Βενιζέλος και οι επαναστάτες ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν το τέλμα της αδράνειας που είχε επιβληθεί. Η επικράτηση της επανάστασης έφερε καινούργια δεδομένα για την Κρήτη. Οδήγησε σε συντομότερες διαδικασίες που έφεραν κοντύτερα την ένωση. Αρχικά δημιουργήθηκε ο κρητικός στρατός και η πολιτοφυλακή δεύτερον ο Βασιλιάς της Ελλάδας  μπορούσε να διορίσει Έλληνα διοικητή του νησιού, η ψήφιση ενός φιλελεύθερου συντάγματος και η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων που αποτέλεσε την βάση για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook