Η εφαρμογή του PSI δεν εγγυάται τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, όμως, έχει μια άλλη «παρενέργεια»: Αυξάνει το κόστος της εξόδου της χώρας από το ευρώ, καθιστώντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα λιγότερο πιθανό, εκτιμά η Nomura. Εξάλλου, όπως εξηγεί ο οίκος, το επιχείρημα ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, είναι λανθασμένο. 

Όπως εξηγεί η Nomura, το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι τεράστιο και καταστροφικό τόσο για τη χώρα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του isotimia.gr, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το υπόλοιπο Ευρωσύστημα ανέρχονται με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2011 στα 115,5 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή, το ποσό ξεπερνά τα 150 δισ. ευρώ. Και ανεβαίνει στα 208 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν και τα 53 δισ. των διμερών δανείων διάσωσης που έχουν ήδη δοθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης της 6ης δόσης). 

Μετά την εφαρμογή του PSI, το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο, φτάνοντας στα 280 δισ. ευρώ έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2011. 

«Συμπερασματικά, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ήδη ακριβή όπως είναι τα πράγματα σήμερα, όμως, γίνεται ακόμα ακριβότερη μετά την επιτυχημένη έκβαση της ανταλλαγής των ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2012», αναφέρει ο οίκος. 

Έτσι,εκτιμά ότι δεν έχει νόημα για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την έκθεσή τους στην Ελλάδα, απλά για να την εγκαταλείψουν στην τύχη της αργότερα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα γινόταν αδύνατη, όμως, πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά», τονίζει η Nomura. 

Εξάλλου, όπως σημειώνει, αυτή δεν είναι μια πραγματική λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται κάποιοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook