Κυριολεκτικά στα κάγκελα βρίσκονται οι καταστηματάρχες εστίασης του Ενετικού λιμανιού στα Χανιά, παραμονές της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Μεγάλο ζήτημα ο παραχωρούμενος χώρος και τα τετραγωνικά που παραμένουν στα ίδια επίπεδα και που βάσει του σχεδίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου περιορίζεται στα 4550 τ.μ. (μετά την απόφαση του 2018).

Πρόπερσι, λόγω και του lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, είχε δοθεί ένα πρόσθετο 40% στους επιχειρηματίες του Ενετικού λιμανιού για να αναπτύξουν περαιτέρω τα τραπεζοκαθίσματά τους, κάτι που ανανεώθηκε πέρυσι με ΚΥΑ, όχι όμως και φέτος (προς το παρόν;). Το 40% επιπλέον του παραχωρούμενου χώρου είχε δοθεί με τη λογική ότι τα τραπέζια θα έπρεπε να έχουν μια σχετική απόσταση, λόγω covid. Φέτος εφόσον παραμείνουν οι αποστάσεις ασφαλείας, “ποια θα είναι η απόφαση ώστε να μην πληγούμε περαιτέρω;”, αναφέρει στο Flashnews.gr επιχειρηματίας του Ενετικού λιμανιού.

“Είμαστε ο μοναδικός επαγγελματικός κλάδος που έχει πληγεί τόσο πολύ, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια”, σημειώνεται από επιχειρηματία στο Flashnews.gr.

Σε αναμονή συνάντησης με τον δήμαρχο Χανίων

Tην Τρίτη το πρωί υπήρξε μια σύσκεψη των καταστηματαρχών του Ενετικού λιμανιού, όπου συγκεκριμενοποιήθηκαν τα αιτήματα που θα απευθύνουν στον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη αλλά και στον πρόεδρο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Μανώλη Κοτσιφάκη ,σε συνάντηση που θα γίνει οσονούπω. 

Εκείνο που προβληματίζει τους καταστηματάρχες εστίασης του Ενετικού λιμανιού είναι ότι, γενικότερα, δεν υπάρχει κανείς προγραμματισμός για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρησεών τους και φυσικά δεν έχει προκύψει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη. Το μόνο που θεωρείται δεδομένο, όπως τονίζουν, είναι τα όρια των γραμμών, μετά την απόφαησ του ΚΑΣ, το οποίο όριο, ωστόσο, θεωρείται πολύ περιορισμένο, λόγω των μέτρων πρόληψης κατά του Covid.

Mάλιστα, επιχειρηματίες μας ανέφεραν ότι η αρχαιολογία έχει στείλει νεότερες οδηγίες που τονίζει ότι πρέπει να μαζέψουν τις ομπρέλες τους και άλλη υλικοτεχνική υποδομή, η οποία δεν είναι αρμόζουσα για ένα μνημείο όπως το Ενετικό λιμάνι. “Εμείς πώς θα δουλέψουμε χωρίς ομπρέλες όμως;”, αναρωτιούνται επιχειρηματίες.

Στη συζήτηση που θα προκύψει με τον δήμαρχο Χανίων θα συζητηθεί και το θέμα των τελών αλλά και των ρυθμίσεων παλαιότερων χρεών που ορισμένες επιχειρήσεις έχουν προς τον δήμο Χανίων. Και στο ζήτημα των τελών πάντως υπήρξαν διαβαθμίσεις σε σχέση με τα μέτρα που ελήφθησαν λόγω covid.

Σημειώνεται ότι περίπου 180 καταστήματα δραστηριοποιούνται στο Ενετικό λιμάνι Χανίων, γεγονός που αφορά τουλάχιστον 1000 οικογένειες. Εκείνο που απαιτείται είναι ένας σχετικός προγραμματισμός και εκείνο που ζητούν οι καταστηματάρχες είναι, σε αυτή τη δύσκολη χρονική φάση και ενόψει τουριστικής περιόδου, “να μην μας βάλουν κι άλλο το μαχαίρι στον λαιμό”.

Θα δοθεί λύση στη συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων; Μένει να φανεί στην πράξη, γιατί όπως λένε κάποιοι, “διαβεβαιώσεις λαμβάνουμε, αλλά οι πράξεις δείχνουν άλλα…”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook