Ο ειδικός εισαγγελέας Ντάνιελ Λίπσιτς δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες.
   
Η Σλοβακία κατηγόρησε πρώην αξιωματικό στρατιωτικής ακαδημίας και έναν ακόμα άνδρα για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία και ειδικός εισαγγελέας.

Η ανακοίνωση ήλθε μία ημέρα αφού η χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα απαντήσει σε αυτό που χαρακτήρισε αδικαιολόγητη απέλαση.

Ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας Στέφαν Χάμραν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, ότι η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση και κατηγόρησε πρώην αντιπρύτανη σε στρατιωτική ακαδημία, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Πάβολ Β., για συνεργασία με τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU από το 2013.

«Το πρόσωπο αυτό ήταν μια επαφή πληροφοριών των αξιωματικών της ρωσικής GRU … για τους οποίους αναζητούσε, συγκέντρωνε και αποκάλυπτε πληροφορίες στρατηγικής σημασίας», δήλωσε ο Χάμραν.

Ο Χάμραν ταυτοποίησε τον άλλο άνδρα ως Μπόχους Γκ., συνεργάτη ιστοσελίδας την οποία έκλεισε η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό τον μήνα για τη διασπορά παραπληροφόρησης. Ο άνδρας αυτός παραδέχθηκε ότι αναζητούσε πληροφορίες από απόρρητες αναφορές για το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο Χάμραν.

Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές από 4 χρόνια φυλάκισης έως 13 έτη κάθειρξης, εάν καταδικαστούν. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άλλα πρόσωπα τέθηκαν υπό κράτηση, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς κατηγορίες.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ντάνιελ Λίπσιτς δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επανέφερε στο προσκήνιο τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει κατηγοριοποιήσει τη Σλοβακία ως μη φιλική χώρα και γι’ αυτό τον λόγο, αυτές οι υποθέσεις θα συγκεντρώνουν μεγάλη προσοχή», δήλωσε.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook