Για παραβίαση της προστασίας που παρέχει η σύμβαση της Γενεύης στους αιχμαλώτους πολέμου κάνει λόγο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ΜΚΟ Human Rights Watch ζητεί από την Ουκρανία να σταματήσει να σκηνοθετεί εμφανίσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου γιατί αυτό παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων βίντεο με Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες για να τους εκθέσουν σε δημόσια θέα, κυρίως εκείνους που μειώνονται ή απειλούνται», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Μια τέτοια μεταχείριση σε αιχμαλώτους πολέμου παραβιάζει την προστασία που προβλέπουν οι συμβάσεις της Γενεύης», για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτει η ΜΚΟ

Αξιοπρεπής μεταχείριση

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζει Ρώσους αιχμαλώτους ενώπιον των δημοσιογράφων, αναγκάζοντάς τους να κάνουν δήλωση μεταμέλειας, μια εργαλειοποίηση τους που καταγγέλθηκε εξάλλου από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία υπενθύμισε πως οι στρατιώτες που συλλαμβάνονται πρέπει να έχουν αξιοπρεπή μεταχείριση.

«Η υποχρέωση να προστατεύονται οι αιχμάλωτοι πολέμου από την περιέργεια του κοινού, καθώς και να προφυλάσσονται από εκφοβισμούς ή ταπεινώσεις αποτελεί μέρος των πραγμάτων που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίζεται σε αυτούς μια ανθρώπινη μεταχείριση και να προστατευθούν οι οικογένειές τους», δηλώνει σε μια ανακοίνωση η Άισλινγκ Ρέιντι, νομική σύμβουλος της ΜΚΟ.

Η Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, εφαρμόζει μια μαζική και αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, που απευθύνεται στον πληθυσμό της, στους Ρώσους, και στη διεθνή κοινότητα.

Οι παραβιάσεις της Ρωσίας

Το Παρατηρητήριο λέει πως απευθύνθηκε γραπτώς στις ουκρανικές αρχές για το θέμα αυτό στις 10 Μαρτίου και μέχρι τώρα δεν έχει λάβει απάντηση.

Η οργάνωση προσθέτει πως έχει επίσης τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου και ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τους Ρώσους.

«Οι παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις είναι πολλές και διαδεδομένες, προκαλώντας βλάβες σε αμάχους», δήλωσε η Ρέιντι. «Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει σαφώς υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει, μεταξύ των οποίων η σύμφωνα με τον νόμο μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook