Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε την Παρασκευή ότι το ζήτημα της ουδετεροποίησης της Ουκρανίας είναι το κύριο σημείο στο οποίο οι δύο χώρες ευθυγραμμίζονται όσον αφορά στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφορές για τις εγγυήσεις ασφαλείας σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι για τη Μόσχα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί βασική κόκκινη γραμμή.

Όσον αφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης στην Ουκρανία, ο διαπραγματευτής είπε ότι βρίσκονται «στα μισά του δρόμου». Σημειώνεται ότι το ζήτημα αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας, αποτελεί πάγιο αίτημα του προέδρου Πούτιν από την έναρξη της εισβολής.

Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι η επιδίωξη του Πούτιν για τη ρωσική εισβολή έχει αλλάξει, δηλώνει δυτικός αξιωματούχος

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η γενική επιδίωξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει παρά την αποτυχία της εισβολής να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους, δήλωσε σήμερα ένας δυτικός αξιωματούχος. «Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι ο αρχικός στόχος του Πούτιν έχει αλλάξει σημαντικά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ως εκ τούτου… η διαφορά μεταξύ αυτού που σχεδιάστηκε και αυτού που εκτελείται είναι αυτή τη στιγμή θέμα χρονοδιαγράμματος, και δεν έχουν επιτύχει στο χρόνο που έθεσαν τους αρχικούς στόχους και το αρχικό τους σχέδιο», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, με τρομακτικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον πόλεμο , ενώ ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται, με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να δεσμεύεται σε συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τουλάχιστον 816 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο Οργανισμός υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Όσο οι ώρες περνούν αυξάνεται όλο και περισσότερο η αγωνία για εκατοντάδες ουκρανούς πολίτες που σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook