Ένας πρώην Θιβετιανός βουδιστής μοναχός αυτοπυρπολήθηκε στην ορεινή αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, ο 12ος εφέτος που προέβη στην ακραία αυτή μορφή διαμαρτυρίας στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση εξορίστων.

Ο Τενζίν Φουντσόνγκ αυτοπυρπολήθηκε στην νομαρχία Τσένγκντου, στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ, σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και επικαλέστηκε εξόριστους. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ενέργεια καταγράφεται στο οροπέδιο των Ιμαλαΐων.

Ο μοναχός επέζησε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την οργάνωση. Μαρτυρίες και πληροφορίες για το επεισόδιο αναρτήθηκαν στην θιβετιανή γλώσσα στο Διαδίκτυο, ανέφερε η οργάνωση.

Οι υπόλοιποι 11, μοναχοί και μοναχές, ορισμένοι πρώην ιερωμένοι, που αυτοπυρπολήθηκαν από τον Μάρτιο εφέτος λέγεται ότι αξίωναν την επιστροφή του Δαλάι Λάμα, ο οποίος διέφυγε στην εξορία στην Ινδία το 1959, καθώς και την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Τουλάχιστον έξι από τα επεισόδια απέβησαν μοιραία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Θιβέτ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «δεν έχουμε καμιά πληροφορία για την υπόθεση». Η αστυνομία στην Τσένγκντου απέφυγε να κάνει σχόλια.

Ο πρώην μοναχός ήταν από το μοναστήρι Κάρμα στην πόλη Τσάμντο, σύμφωνα με την οργάνωση, που ανέφερε ότι το μοναστήρι έχει αποκλειστεί μετά τη θρυλούμενη έκρηξη σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην περιοχή στα τέλη Οκτωβρίου.

Η εκδοχή της οργάνωσης δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, αφού δεν επιτρέπεται σε δημοσιογράφους να ταξιδέψουν στο Θιβέτ χωρίς κρατική άδεια. Η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει οργανώσει κάποιο ταξίδι -όπως συνήθως κάνει μια φορά το χρόνο- για δημοσιογράφους εφέτος.

Για την κινεζική κυβέρνηση οι διαμαρτυρίες είναι μια μικρής κλίμακας αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητική πρόκληση για την πολιτική της στην περιφέρεια, που λέει ότι απάλλαξε τους θιβετιανούς από τη φτώχεια και τη σκλαβιά. Το Πεκίνο κυβερνά την περιοχή από το 1950.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» όσους αυτοπυρπολούνται και κατηγορεί τον Δαλάι Λάμα -τον οποίο θεωρεί υποστηρικτή ενός βίαιου αποσχιστικού κινήματος- υπεύθυνο για αυτές τις «ανήθικες» ενέργειες.

Ο Δαλάι Λάμα δεν έχει τοποθετηθεί ρητά υπέρ ή εναντίον αυτών των ενεργειών, πάντως έχει υποστηρίξει πως οι απελπιστικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Θιβετιανοί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας, που χαρακτηρίζει «πολιτισμική γενοκτονία», προκάλεσαν την έξαρση των αυτοπυρπολήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook