Η χάραξη ενιαίας στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης, αλλά και η επιβεβλημένη πλέον απόφαση για ενιαίο σήμα στα παραγόμενα προϊόντα του νησιού είτε είναι αγροτικά είτε είναι κτηνοτροφικά, αποτελούν τους βασικότερους άξονες ανάπτυξης της γεωργίας μας.

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ευρεία σύσκεψη που είχε το απόγευμα

με τους εκπροσώπους της ΓΕΣΑΣΕ και των τεσσάρων αγροτικών ομοσπονδιών, ενόψει και της καθόδου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. 

Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και οι εκπρόσωποι των αγροτών συμφώνησαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, είναι η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη ανάμεσα στους αγροτικούς και τουριστικούς φορείς της Κρήτης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις έτσι ώστε να προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός για την δημιουργία του ενιαίου σήματος που θα έχουν τα παραγόμενα Κρητικά προϊόντα, που θα είναι ευκολότερα αναγνωρίσιμα τόσο στην εσωτερική όσο και στην διεθνή αγορά. 

Παράλληλα ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη, και εκείνος συναίνεσε στην ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών όπως είναι το ΣΔΟΕ και ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην διακίνηση των προϊόντων και συγκεκριμένα όπως ειπώθηκε από το χωράφι στο … ράφι. Στόχος  να καταπολεμηθεί το φαινόμενο διακίνησης αγροτικών προϊόντων που ‘βαφτίζονται’ Κρητικά μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων. 

Ακόμη ο Περιφερειάρχης τόνισε στους αγρότες ότι κονδύλια από το ΕΣΠΑ θα απορροφηθούν σύντομα υπέρ του πρωτογενή τομέα, ενώ θα υπάρξει για πρώτη φορά και ενιαία διαφήμιση των προϊόντων της Κρήτης.

Επίσης οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν την αναγκαιότητα να υπάρξει διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τα ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στο νησί, όπως είναι το ΕΘΙΑΓΕ και το ΜΑΙΧ, ενώ πρόσθεσαν ότι θα είναι θετική η συμβολή των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι το Πανεπιστήμιο το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης. 

Ο Σταύρος Αρναουτάκης δεσμεύτηκε στην σύσκεψη ότι η Κρήτη από εδώ και στο εξής θα έχει συμμετοχή με τα αγροτικά της προϊόντα στις μεγαλύτερες εκθέσεις της Ευρώπης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, και βεβαίως τους εξαγωγείς της Κρήτης, ενώ μονόδρομο αποτελεί η χάραξη ενιαίου μάρκετινγκ που επίσης αποτελεί όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά απαραίτητο εργαλείο. 

Αναφορικά με τα έργα υποδομής στον πρωτογενή τομέα, στο εξής θα υπάρχει ταχύτερη δημοπράτηση των έργων προκειμένου να μην χάνονται πολύτιμα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Περιφερειάρχης από τους παριστάμενους ζήτησε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να του σταλούν γραπτώς οι προτάσεις τους προκειμένου να τεθούν από τον ίδιο στους εμπλεκόμενους Υπουργούς.

Στην σημερινή σύσκεψη, που έγινε υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη συμμετείχαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, και οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων:

Από τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων από το Ηράκλειο ο Γιώργος Τζωρτζάκης και Μιχάλης Καμπιτάκης, από τα Χανιά ο Ηλίας Χαλακατεβάκης, Ευτύχης Τρικουνάκης και Ευστράτιος Γεωργακάκης, από το Ρέθυμνο ο Ζαχαρίας Κουκουλάκης Αντώνης Γερμανάκης και Διογένης Κανακάκης, και από το Λασίθι ο Στάθης Κορνάρος και Μανόλης Παπαδάκης. Παρόντες στην σύσκεψη επίσης ήταν εκπρόσωποι των γεωπόνων ελεύθερων επαγγελματιών Κρήτης Νίκος Κουτεντάκης Άννα Τσακοντάκη, Γιάννης Ρουμπελάκης, και οι διευθυντές Νίκος Μαυράκης και Ζαχαρίας Σωμαράς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook