Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με αντικείμενο τη διαδικασία του PSI και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, θέση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν με ένταση οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός, να γίνουν προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, να μην επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις περικοπές δαπανών.

Την ίδια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) και επικεφαλής της Επιτροπής Ιδιωτών Πιστωτών-Επενδυτών για την Ελλάδα Τσάρλς Νταλάρα δήλωσε την Πέμπτη πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι και η ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν κάποια πρόοδο στις συνομιλίες τους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και στο νέο έτος.

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ξεκινά «μαραθώνιο» για να προχωρήσει όλα εκείνα τα νομοσχέδια που απαιτούνται για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών. Το ΔΣ του ΔΝΤ συνεδριάζει στις 5 Δεκεμβρίου για να συζητήσει την έκθεση του Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια να αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης και από τη δική του πλευρά.

Στις 12 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόλ Τόμσεν, φτάνει στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση που θα καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για 10 χρόνια και θα μειώσει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ.