Σημαντική άνοδο κατέγραψε το ελληνικό Χρηματιστήριο την Παρασκευή μετά τις χθεσινές απώλειες που προκάλεσε η διαγραφή κάποιων ελληνικών μετοχών από τον δείκτη MSCI Greece και εν μέσω αισιοδοξίας για την εξεύρεση κάποιας λύσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται την επόμενη εβδομάδα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 690,68 μονάδες με σημαντική άνοδο 2,87%.

«Ουσιαστικά έφυγε από την μέση η αναδιάρθρωση του MSCI, η οποία είχε προκαλέσει τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών», σχολίασε στο Reuters η Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής ανάλυσης στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

«Σε συνδυασμό με το εξωτερικό που ελπίζει ότι θα υπάρξει κάποια λύση στο θέμα της ευρωζώνης, αντιδράσαμε και εμείς» πρόσθεσε.

Κρίνοντας από την αντίδραση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, το ηθικό των επενδυτών αναπτερώθηκε μετά και τις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ την Παρασκευή ότι βλέπει με καλό μάτι την ιδέα του υπουργού των Οικονομικών της για σύσταση κρατικών ταμείων για το δημόσιο χρέος χωρών της ΕΕ, όταν αυτό ξεπερνάει το στόχο του 60% του ΑΕΠ.

Η Μέρκελ πάντως παρομοίασε την μάχη επίλυσης της κρίσης με μαραθώνιο και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.

Θετικά επηρέασαν το κλίμα στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,6% τον Νοέμβριο, ενώ αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα έμενε αμετάβλητη στο 9%. Τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν συνολικά 120.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε σε 34,14 εκατ. ευρώ.

«Άλμα» 17,57% κατέγραψε ο δείκτης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ για τις θετικές τους επιδόσεις ξεχώρισαν οι δείκτες Κατασκευών και Υλικών (5,26%), Πετρελαίου και Αερίου (4,04%) και Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (3,27%). Άνοδο 3,11% παρουσίασαν οι Τράπεζες.

Στον αντίποδα, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες Τεχνολογίας (-1,52%) και Εμπορίου (-0,44%).

Από το σύνολο των τίτλων, 100 μετοχές ενισχύθηκαν, 49 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 24 έμειναν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook