Στο αμερικανικό Κογκρέσο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις η εταιρεία που κατασκευάζει το λογισμικό Carrier IQ, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε δεκάδες εκατομμύρια smartphones και φέρεται να κατασκοπεύει τις κινήσεις των κατόχων τους, αποστέλλοντας τα δεδομένα τους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Το θέμα αποκάλυψε ο αμερικανός ερευνητής συστημάτων ασφάλειας Τρέβορ Έκχαρτ, έρευνα του οποίου υποστηρίζει ότι το λογισμικό Carrier IQ, που κατασκευάζει η ομώνυμη αμερικανική εταιρεία, καταγράφει όσα πληκτρολογούν οι κάτοχοι έξυπνων κινητών τηλεφώνων (SMS, email, αριθμούς τηλεφώνων κ.λπ.), εντοπίζει το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκονται και αποθηκεύει τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται.

Παρέμβαση του Κογκρέσου

Ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ιδιωτικότητα και την Τεχνολογία Αλ Φράνκεν, έστειλε επιστολή στην εταιρεία Carrier IQ, ζητώντας της να εξηγήσει τα «ανησυχητικά» -όπως τα χαρακτηρίζει- ευρήματα της έρευνας του Έκχαρτ.

Η Carrier IQ αντέτεινε ότι το λογισμικό της βοηθά στο εντοπισμό τηλεπικοινωνιακών βλαβών και δεν κατασκοπεύει τους χρήστες.

Το θέμα προκάλεσε διεθνή σάλο στο Διαδίκτυο μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στο YouTube από τον κ. Έκχαρτ, στο οποίο αποδεικνύεται -κατά τον ίδιο- ότι το επίμαχο λογισμικό καταγράφει τις κινήσεις των κατόχων έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η εταιρεία Carrier IQ προσπάθησε να «φρενάρει» τις αποκαλύψεις του κ. Έκχαρτ, απειλώντας ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του. Στη συνέχεια, όμως, υπαναχώρησε, μετά την παρέμβαση της οργάνωσης για τα ψηφιακά δικαιώματα Electronic Frontier Foundation.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook