Από μία περιοχή της Νότιας Κίνας, κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ, έλκουν την καταγωγή τους οι σκύλοι! Σύμφωνα με ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σουηδίας, στη συγκεκριμένη περιοχή εξημερώθηκαν για πρώτη φορά λύκοι από ανθρώπους και έτσι προέκυψε το γενεαλογικό δέντρο των κατοικίδιων σκύλων.

Μέχρι σήμερα, όλα τα γενετικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τα συμπεριφορικά γνωρίσματα των σκύλων υποδεικνύουν ότι οι τετράποδοι φίλοι μας προέκυψαν από τους λύκους. Ωστόσο εξέλιπαν οι επιστημονικές αποδείξεις για το πού ξεκίνησε η εξημέρωση λύκων.

Ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα και γενετικές μελέτες που ανακοινώθηκαν προσφάτως δείχνουν ως τόπο καταγωγής των σκύλων τη Μέση Ανατολή. Ομως ο δρ Πέτερ Σαβολάινεν και οι συνεργάτες του από το σουηδικό ινστιτούτο δεν συμφωνούν με αυτή την εκδοχή.

Οπως υποστηρίζει, «η ανάλυσή μας πάνω στο Υ – χρωμοσωμικό DNA μας επιβεβαιώνει ότι οι λύκοι εξημερώθηκαν για πρώτη φορά στην Ασία, νοτίως του ποταμού Γιανγκτσέ». Ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του συνέλεξαν δείγματα DNA από αρσενικά σκυλιά από όλο τον κόσμο.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι σκύλοι στη συγκεκριμένη περιοχή της Νότιας Ασίας διέθεταν τέτοια γενετική ποικιλότητα, η οποία τροφοδότησε τη γονιδιακή δεξαμενή των σκύλων σε όλα τα υπόλοιπα σημεία της Γης.

Παράλληλα οι ειδικοί εξέτασαν και το μιτοχονδριακό DNA των σκύλων, το οποίο κληροδοτείται στους απογόνους μόνο από τη μητέρα. «Τα αποτελέσματα των μελετών μας επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή της Ασίας νοτίως του Γιανγκτσέ ήταν η πιο σημαντική και πιθανόν η μόνη περιοχή όπου εξημερώθηκε ο λύκος».

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook