Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες ώστε να κάνουμε άφοβες εξορμήσεις στα χιόνια; Ποια είδη διατίθενται στο εμπόριο και ποια τα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης;

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες που μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: σε συμβατικές αλυσίδες με εύκαμπτο συρματόσχοινο, αλυσίδες με καρφιά, αλυσίδες – τύπου «αράχνη», αντιολισθητικές κουβέρτες. Πλέον, όλοι οι τύποι είναι ταχείας εφαρμογής, ωστόσο η τοποθέτηση των δύο τελευταίων είναι θέμα δευτερολέπτων, γι αυτό και τις προτιμούν όλο και περισσότεροι οδηγοί.

Οι κατηγορίες
Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα \”προδώσουν\” τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 12 χλστ. και εκείνες των 10 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση.
\"\"
Συμβατικές αλυσίδες

Οι πιο ακριβές αλλά συνάμα και οι πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κανείς, είναι οι αλυσίδες τύπου αράχνης. Αυτές διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, που τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την τοποθέτησή του) και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Οι αράχνες μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα.
\"\"
Αλυσίδες τύπου «αράχνη»

Οι αλυσίδες με καρφιά ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο. Έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό, συνδυάζοντας καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα πενταγώνου που διαθέτουν, ισχυροποιεί το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση. Οι αντιολισθητικές κουβέρτες είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι.
\"\"
Αλυσίδες με καρφιά

Οι κουβέρτες τοποθετούνται εύκολα, περιμετρικά από το ελαστικό, εξασφαλίζοντας έτσι την αξιόπιστη εφαρμογή τους. Ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο σε χιονισμένες ή παγωμένες επιφάνειες, διότι σε καθαρό οδόστρωμα παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.
\"\"
Αντιολισθητικές κουβέρτες

Δοκιμή πριν τη χρήση
Τη στιγμή που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητό μας, η κατάσταση θα είναι δύσκολη για κάποιον που τις χρησιμοποιεί για πρώτη φορά, κυρίως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Καλό λοιπόν είναι, να κάνουμε δοκιμή, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε τη στιγμή που θα τις χρειαστούμε.

(autotriti)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook