Η  συνάντηση της Δευτέρας του Eurogroup επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν από τη σύγκλιση του Συμβουλίου πως οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης προς το παρόν παρακολουθούν ως \”θεατές\” τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πακέτο της \”τελικής λύσης\” που έχει προτείνει ο γερμανογαλλικός άξονας. Κανένα από τα καυτά ζητήματα είτε της ευρωζώνης είτε της Ελλάδας δεν έκανε ένα βήμα μπροστά καθώς όλα συζητούνται στις διμερείς επικοινωνίες των ηγετών της ευρωζώνης και του προέδρου του Συμβουλίου κ. Βαν Ρόμπαϊ.

Η αναθεώρηση του ρόλου του Ταμείου διάσωσης (αν θα επιτραπεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή αν θα αυξηθούν επαρκώς οι πόροι του), πότε θα προχωρήσει η αναθεώρηση των όρων (χρόνου αποπληρωμής και επιτοκίων) δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, πως θα χρηματοδοτηθεί ο νέος Μόνιμος Μηχανισμός (ESM) αντιμετώπισης κρίσεων, θα αποφασισθούν \”πακέτο\” μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που ζητούν Βερολίνο και Παρίσι.

Με άλλα λόγια μόνο εφόσον ενσωματωθεί συνταγματικά στο νομικό καθεστώς των χωρών μελών ο δημοσιονομικός κανόνας που θέτει με όρους \”Μνημονίου\” όριο στο χρέος και το έλλειμμα θα προχωρήσει η ευρωζώνη στο επόμενο βήμα. Η Γαλλία ετοιμάζεται να το κάνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Έτσι, στις 11 Μαρτίου θα γίνει η έκτακτη σύνοδος κορυφής των 17 και στη συνέχεια εφόσον υπάρξει συμφωνία θα αναλάβουν και πάλι δουλειά οι υπουργοί οικονομικών για να \”τρέξουν\” τα θέματα της Συμφωνίας μαζί και το θέμα της επιμήκυνσης και μείωσης των επιτοκίων.

Μέχρι τότε τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup θα περιμένουν τις αποφάσεις των 17 ηγετών του Eurogroup!

Όσο για την Ελλάδα για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι η πρόσφατη «φασαρία» με τα 50 δισ. ευρώ των ιδιωτικοποιήσεων ήταν άλλο ένα επικοινωνιακό «παιχνίδι» για εσωτερική κατανάλωση.

Στην ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών η εικόνα ήταν σαφής: η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για \”απο-επένδυση\” της τάξης των 50 δισ. ευρώ είτε από ακίνητα είτε από εισηγμένες και μη εταιρείες του ελληνικού δημοσίου. Το μοναδικό ελαστικό στοιχείο στην απόφαση αυτή είναι το χρονοδιάγραμμα για το οποίο όπως αναφέρθηκε λόγω του τεράστιου ποσού \”ίσως δεν επαρκεί η προβλεπόμενη πενταετία\”.

Μία στιγμή όμως που πέρασε κάπως στα \”ψιλά\” και δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής ήταν η παρέμβαση του κ. Τρισέ, ο οποίος επανέφερε την προσοχή στο θέμα των ελληνικών τραπεζών και την οριοθέτηση χρονοδιαγράμματος για το πώς και πότε αυτές θα αρχίσουν να απαγκιστρώνονται από την αποκλειστικότητα χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ.

Ούτε και στο μέτωπο αυτό όμως υπήρξαν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά μόνο η υπενθύμιση της γενικής κατεύθυνσης που θα πρέπει να υπάρξει.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook