Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και η απώλεια της ανώτερης βαθμίδας αξιολόγησης (ΑΑΑ) για τη Γαλλία δεν είναι πλέον απίθανες εξελίξεις, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank για τις οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη, αλλά σημειώνει ότι μετά την τελευταία Σύνοδο της G20 στις Κάννες αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πλέον αδιανόητο να συμβεί εντός του 2012.

Επίσης, σημειώνει ότι παράλληλα δεν αποκλείεται να υποβαθμιστεί η Γαλλία, δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Σαρκοζί θα καθυστερήσουν να εφαρμοστούν λόγω των προγραμματισμένων εκλογών (Απρίλιος 2012).

Σημαντικούς κινδύνους βλέπει η γερμανική τράπεζα και για το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει προβλήματα ρευστότητας στις δύο οικονομίες. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρέσυρε το ευρώ σε σημαντική υποτίμηση έναντι του δολαρίου. Πάντως, οι αναλυτές της Deutsche Bank δεν διαβλέπουν κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ και πιθανώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα χρειαζόταν να απαντήσουν επιθετικά. Αυτό που θα διακυβευόταν, θα ήταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μοίρα του ευρώ» εκτιμά η τράπεζα προσθέτοντας σε αυτές τις ανησυχίες και τους κινδύνους από τις ΗΠΑ. Εάν οι δημοσιονομικές περικοπές στις 23 Δεκεμβρίου δεν είναι επαρκείς ή εάν η ανάπτυξη κυμανθεί σε χαμηλότερα του προσδοκώμενου επίπεδο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος υποβάθμισης των ΗΠΑ» αναφέρει.

(in.gr)