Σε συμφωνία για μια νέα συνθήκη, που θα προβλέπει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, κατέληξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνάντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις πλέον θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Και οι δύο τάχθηκαν κατά της εκδοσης ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημειώσε ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνούν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, τουλάχιστον για τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, που θα διασφαλίζει ότι «τα πράγματα δεν θα εξακολουθήσουν με τον τρόπο που πηγαίνουν ώς τώρα».

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, όταν δεν θα υπάρχει σεβασμός σε κανόνες, όπως το ύψος του ελλείμματος» είπε ο Νικολά Σαρκοζί, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, τόνισαν και οι δύο ηγέτες.

Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ τάχθηκαν κατά του ευρωομολόγου, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook