Υπό το φόβο μιας πιθανής αύξησης του ρεύματος της λαθρομετανάστευσης ο βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το Υπουργείο αλλά  και τι πόρους, υλικούς και ανθρώπινους, διαθέτει για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ακριβές περιεχόμενο της ερώτησης αναφέρει ότι

Κύριε Υπουργέ,

Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον –ιδιαίτερα στη γειτονιά μας- είναι ιδιαίτερα ρευστό, απαιτώντας εγρήγορση και αυξημένα αντανακλαστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις σε Αίγυπτο και Συρία, οι οποίες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του ρεύματος της λαθρομετανάστευσης προς την πατρίδα μας. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη, μπορεί να αποτελέσει κύριο προορισμό τους.

Είναι, λοιπόν, πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Λιμενικού Σώματος, το οποίο –μεταξύ των άλλων- περιπολεί με επιτυχία εδώ και δεκαετίες τα θαλάσσια σύνορά μας. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση η οποία επικρατεί μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως τραγική.

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση «οραματίζεται» τη διαβόητη, πλέον, Ελληνική Ακτοφυλακή, η κατάσταση στο Λιμενικό Σώμα παραμένει τραγική. Η διαθεσιμότητα των μέσων του είναι πιο χαμηλή από ποτέ, ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη σχετικού προϋπολογισμού ακόμη και για καύσιμα.

Συγκεκριμένα η διαθεσιμότητα των πλωτών μέσων του αγγίζει –σύμφωνα με πληροφορίες- μετά δυσκολίας το 30%, ενώ η αντίστοιχη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων του είναι μηδενική, με αυτονόητες εθνικές συνέπειες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Με δεδομένα τα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πιθανό κύμα λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας και ειδικότερα προς την Κρήτη; Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;

- Εδώ και καιρό η Κυβέρνηση ταυτίζει την προσφορά του Λιμενικού Σώματος με τη δημιουργία «ικανής» ακτοφυλακής, παρά το γεγονός ότι, ήδη, εκτελούσε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα αυτό το ρόλο. Ποιο, λοιπόν, είναι –με στοιχεία και αριθμούς- το έργο του Λ.Σ το 2009 και το 2010 (περιπολίες, συλλήψεις κα);

- Ποια είναι –επισήμως- η διαθεσιμότητα σε πλωτά και εναέρια μέσα;

- Ποιος είναι ο προϋπολογισμός που του αναλογεί; Ισχύει ότι έχουν δοθεί χρήματα από εξωγενείς παράγοντες, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των εναπομεινάντων μέσων του; Αν ναι, πόσο είναι το ποσό αυτό, ενώ πόσο είναι το αντίστοιχο ποσό το οποίο διατίθεται από την Πολιτεία;