Τεράστιο θα ήταν το κόστος μιας διάλυσης της ευρωζώνης ισοδυναμώντας με το ήμισυ περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των πιο αδύναμων χωρών, προειδοποίησε την Τρίτη o Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

«Το κόστος διάλυσης της ευρωζώνης θα ήταν αστρονομικό», ανέφερε ο κ. Φιγιόν σε ομιλία του στην γαλλική Βουλή, όπως αναφέρει το Reuters.

«Κάποιοι το υπολογίζουν στο 25% του ΑΕΠ των ισχυρότερων οικονομιών και στο 50% περίπου των πιο αδύναμων οικονομιών. Θα καταστρεφόταν η ευρωπαϊκή ήπειρος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Φ.Φιγιόν είπε ακόμη ότι στόχος είναι το γαλλογερμανικό σχέδιο για ενισχυμένη δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο, ώστε να επικυρωθεί έως το τέλος του 2012.

Υποτίμηση δραχμής κατά 58% βλέπει η Nomura

Στο ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης η ιαπωνική Nomura υπολόγισε ότι η υποτίμηση της δραχμής θα έφθανε το 57,6% έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ιαπωνική τράπεζα, η νέα δραχμή θα είναι το νόμισμα που θα υποτιμηθεί περισσότερο στη μετά το ευρώ εποχή, καθώς η Πορτογαλία εκτιμά ότι θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2%, η Ισπανία κατά 35,5%, η Ιρλανδία κατά 28,6% και η Ιταλία κατά 27,3%.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura υπολογίζει ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6% και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων (σήμερα 1 ευρώ ισούται με 1,34 δολάρια).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook