Περίπου εκατό άνθρωποι που αμφισβητούν τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές στη Ρωσία προσπάθησαν να διαδηλώσουν χθες το βράδυ στην Αγία Πετρούπολη, την ώρα που η αστυνομία προχωράει σε πολλές συλλήψεις, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το αίτημα για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης διατυπώθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως γίνεται καθημερινά μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Από την Κυριακή, σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις κινητοποιήσεις στην Αγία Πετρούπολη.

Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «τα δικαιώματα του ρωσικού λαού» και τις ελπίδες του για «ένα καλύτερο μέλλον».

«Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας, η οποία πιστεύουμε ότι είναι βάσιμη, όσον αφορά τη διεξαγωγή των εκλογών. Και υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και τις προσδοκίες του ρωσικού λαού να σημειώσει πρόοδο και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ερώτηση δημοσιογράφου όσον αφορά τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποθάλπουν την αμφισβήτηση των εκλογών στη Ρωσία.

Στην απάντησή της η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ δεν σχολίασε ευθέως τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού.

Aπελευθέρωση των συλληφθέντων ζητά Επιτροπή Παρακολούθησης

Την άμεση απελευθέρωση των εκατοντάδων διαδηλωτών που συνελήφθησαν μετά τις εκλογές στη Ρωσία και παραμένουν κρατούμενοι ζητούν οι επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, Σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής Αντρέα Γκρος και ο Χριστιανοδημοκράτης Ρουμάνος βουλευτής Γκιόργκι Φρούντα.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα γεγονότα που συνέβησαν μετά τις εκλογές στη Ρωσία, οι επικεφαλής της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για τη σύλληψη και κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Το δικαίωμα της ειρηνικής συμμετοχής σε διαδήλωση είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων σ\’ όλα τα δημοκρατικά κράτη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της ΚΣΣΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook