Η Τεχεράνη «μπλόκαρε» τη λειτουργία μιας αμερικανικής «εικονικής» πρεσβείας στη χώρα, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο. Την κυβερνοεπίθεση καταδίκασε ο Λευκός Οίκος. «Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ θα αποτύχει» λέει το Ιράν.

Τον Οκτώβριο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, είχε ανακοινώσει τη δημιουργία της εικονικής πρεσβείας (στη διεύθυνση http://iran.usembassy.gov), την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «ηλεκτρονική γέφυρα επικοινωνίας των δύο λαών».

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει το Ιράν ότι χρησιμοποίησε «φίλτρο μπλοκαρίσματος» που απέτρεπε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «μέσα από αυτή την πράξη, η ιρανική κυβέρνηση έδειξε ξανά την δέσμευσή της στο να χτίσει μια ηλεκτρονική \”κουρτίνα\” παρακολούθησης και λογοκρισίας γύρω από τον λαό της».

Από την πλευρά του, το Ιράν είπε ότι η δημιουργία από τις ΗΠΑ της εικονικής πρεσβείας αποτελεί «παραδοχή» ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να κόψει τους δεσμούς με την Ισλαμική Δημοκρατία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

«Η πρωτοβουλία θα αποτύχει τον στόχο της, που είναι να μεταφέρει μηνύματα από την Ουάσινγκτον στον ιρανικό λαό» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ιράν και ΗΠΑ έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

Στην «εικονική πρεσβεία» υπάρχουν πολλές χρηστικές πληροφορίες, όπως απαντήσεις σε ερωτήματα για την υποβολή αιτήσεων φοίτησης σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ή για την απόκτηση βίζας, καθώς και ειδήσεις.

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook