Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, άγνωστοι έκλεψαν το ηλιακό ρολόι του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, προκαλώντας την αγανάκτηση, όχι μόνο των υπευθύνων του Μουσείου, αλλά και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Η κλοπή έγινε τις νυκτερινές ώρες και όπως είπε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ.Μανώλης Πετράκης, επειδή είχε γίνει ειδική εγκατάσταση προκειμένου να αποτραπεί η κλοπή, οι δράστες δεν το «ξεπάτωσαν» όπως την προηγούμενη φορά, αλλά έκοψαν την βάση του προκειμένου να το αποσπάσουν.

«Λυπούμαι για τον κανιβαλισμό που εκδηλώνεται από ορισμένους» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πετράκης, ενώ μεταφέροντας την απόγνωση των υπευθύνων και των φίλων του Μουσείου επεσήμανε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι αναγκασμένοι να κλείσουν το Μουσείο.

Και επειδή πολλοί αναρωτιούνται μα τι θέλουν οι κλέφτες ένα ηλιακό ρολόι, το μυστικό κρύβεται στο μέταλλο από το οποίο είναι κατασκευασμένο, που είναι ο μπρούτζος, κάτι που στρέφει τις υποψίες στην κατεύθυνση των «κλεφτών μπρούτζου» η δράση των οποίων γίνει μάστιγα σε ολόκληρη την Κρήτη.

Το πιστό αντίγραφο αρχαίου ηλιακού ρολογιού του 6ου αιώνα π.Χ., πρωτοτοποθετήθηκε μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων, τον Ιούλιο του 2011. Λίγες ημέρες μετά άγνωστοι έκλεψαν τον μπρούτζινο δείχτη του ρολογιού.

Το Ναυτικο Μουσείο τον αντικατέστησε και αποτελούσε το «καμάρι» του Μουσείου, αλλά και σημείο ενδιαφέροντος για τους χιλιάδες επισκέπτες της πλέον τουριστικής περιοχής των Χανίων, οι οποίοι εκτός των φωτογραφιών, διάβαζαν με προσοχή τις οδηγίες για το πώς υπολόγιζαν τον χρόνο οι προγόνοι μας.

Δυστυχώς ,κάποιοι «είδαν» μόνο τα ευρώ που θα μπορούσαν να βάλουν στην τσέπη τους από το μέταλλο και όχι την τεράστια πολιτιστική αξία του ηλιακού ρολογιού.

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook