Η Γεωργία Στεφανάκη, πρόεδρος της «Ζωόφιλης Δράσης» Ηρακλείου και εκπρόσωπος του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Κρήτης, γράφει στο Facebook ότι προχθές εντοπίστηκε από περαστικούς στην εθνική οδό έξω από το Ηράκλειο ένα ιγκουάνα ενός μέτρου! Ο ιδιοκτήτης του προφανώς εγκατέλειψε το πλάσμα αυτό στη μοίρα του.

Ευτυχώς, το ζώο το μάζεψαν περαστικοί και το παρέδωσαν αρχικά στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ.. Στη συνέχεια οι άνθρωποι του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων το μετέφεραν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ώστε να αποσταλεί σε ερπετάριο, όπως αυτό που υπάρχει στην Έδεσσα, και να ζήσει εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η κα Στεφανάκη τονίζει ότι: «οι σαύρες (ιγκουάνα) δεν είναι κοινωνικά ζώα, όπως και τα φίδια επίσης. Είναι, δε, αυτονόητο ότι δεν ενσωματώνονται στην πανίδα του τόπου μας. Κάθε τέτοια μορφή εγκατάλειψης είναι εγκληματική και εγκυμονεί πολλούς και ποικίλους κινδύνους.

Ενδεχομένως οι σαύρες και τα φίδια να εξοικειώνονται με τον χρόνο με το ανθρώπινο άγγιγμα, αλλά αυτά τα πλάσματα δεν είναι κατοικίδια… Ενημερώστε όσους γνωρίζετε ότι έχουν ερπετά για κατοικίδια πως, αν δεν μπορούν να τα συντηρήσουν, ας τα δώσουν στα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων που υπάρχουν ανά την Ελλάδα».

zoosos.gr