Ογδόντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο εξαιτίας φυσικών καταστροφών ενώ 230 εκατομμύρια ακόμη επηρεάζονται από τις συνέπειές τους. Τα στοιχεία αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι περισσότερο από ανησυχητικά καθώς αποκαλύπτουν αύξηση, κατά πέντε φορές από το 1975, της συχνότητας των φυσικών καταστροφών. Οι προβλέψεις μάλιστα για το μέλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των αλλαγών στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα και της αύξησης του πληθυσμού.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο σχέδιο «Flinkman» του προγράμματος πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιο Σώκο, το θέμα της διαχείρισης των κινδύνων από τις πλημμύρες απασχολεί ιδιαίτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω της παρουσίας τεσσάρων διασυνοριακών ποταμών, του Αξιού, του Στρυμόνα, του Νέστου και του Έβρου.

Ηλεκτρονικός κόμβος πληροφόρησης

Έναν καινοτόμο ηλεκτρονικό κόμβο πληροφόρησης σε θέματα πλημμυρών παρουσίασε η εκπρόσωπος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Ινές Σέριφ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://flinkman-project.eu που τέθηκε σε λειτουργία, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών στην Ευρώπη, να συνομιλήσει, μέσω του φόρουμ, με άλλους φορείς, να πληροφορηθεί τις καλές πρακτικές, τους τρόπους και τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών.

Τα σχέδια διαχείρισης, σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος του Γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, Ματίας Λόου, προβλέπουν συγκεκριμένα, την αξιολόγηση του κινδύνου πλημμυρών, τον εντοπισμό των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο, τη χαρτογράφησή τους και τη λήψη μέτρων σε ενδεχόμενο συμβάν.