Στο βωμό της κρίσης τέσσερα ερευνητικά κέντρα κινδυνεύουν να ιδιωτικοποιηθούν, βάσει προσχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας.

Αναφερόμαστε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών , το Δημόκριτο και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών που κινδυνεύουν να μετατραπούν από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Όπως είναι λογικό, το συγκεκριμένο προσχέδιο έχει προκαλέσει θόρυβο στην επιστημονική κοινότητα των Ελλήνων σεισμολόγων και εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Αστεροσκοπείου, κ. Θανάση Μαρούση, η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του αστεροσκοπείου χωρίς να εξετάζει τις συνέπειες αυτής.

«Και θα χαθεί η δουλειά και διακυβεύονται αρκετά μεγάλα πράγματα για την Ελλάδα. Το Αστεροσκοπείο έχει μοναδικές εγκαταστάσεις, έχει δίκτυα που καταγράφει δεδομένα τα οποία είναι με επένδυση του ελληνικού λαού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το αστεροσκοπείο παρέχει κοινωνικές λειτουργίες»

Το Αστεροσκοπείο είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα το οποίο έχει το Εθνικό Σεισμολογικό δίκτυο μέσω του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου , έχει το Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής όπου δραστηριοποιείται σε θέματα αστρονομίας, έχει ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στην Ευρώπη (το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος) και το ινστιτούτο περιβαλλοντικών ερευνών και ανάπτυξης και σχετίζεται με οτιδήποτε έχει σχέση με το περιβάλλον.

«Υπάρχουν πλειάδα δραστηριοτήτων- ερευνητικών που σχετίζονται με την ασφάλεια του πολίτη οι οποίες δεν τίθενται καθημερινώς υπ΄ όψιν του κόσμου. Συστήματα τηλεπισκόπησης που μπορεί να γίνει έλεγχος για πυρκαγιές και καταγραφές δασών μέσω δορυφορικών φωτογραφιών» τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο έχει το δικό της Αστεροσκοπείο, το οποίο λειτουργεί υπό την κρατική εποπτεία ή με την κρατική συνδρομή. Στην Ελλάδα πάει να γίνει μια παγκόσμια πρωτοτυπία και να ιδιωτικοποιηθεί το ένα από τα «στολίδια» της χώρας.

Ο κ. Μαρούσης για το συγκεκριμένο θέμα ξεκαθαρίζει ότι «κάθε κράτος , κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο έχει ένα Αστεροσκοπείο που εφαρμόζει βασική έρευνα. Δεν επαφίεται απλά σε έναν ιδιωτικό φορέα να κάνει βασική έρευνα».

Τι θα γίνει με τους σεισμούς;

Οι κοινωνικές δραστηριότητες του Αστεροσκοπείου μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστές αλλά είναι πολύ σημαντικές. Το ερώτημα που μπαίνει σε μια πιθανή ιδιωτικοποίηση του είναι τι θα γίνουν όλες αυτές οι υπηρεσίες και σε ποια χέρια ιδιωτών θα πέσουν.

«Το Αστεροσκοπείο έχει το Γεωδυναμικό ινστιτούτο με το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων που επιβλέπει την σεισμική κατάσταση της Ελλάδας. Τι θα γίνει με όλες αυτές τις μοναδικές εγκαταστάσεις – υποδομές που λειτουργούνε για την προστασία και την ασφάλεια του πολίτη;» αναρωτιέται ο κ. Μαρούσης.

Οι εργαζόμενοι του αστεροσκοπείου θεωρούν ότι στο όνομα της μείωσης του προϋπολογισμού τίθενται σε αμφισβήτηση οι υπηρεσίες που παρέχονται σημειώνοντας παράλληλα πως η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς στην ανεργία.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook