Ο ομογενής καθηγητής Ευστράτιος Σκαφιδάς καθηγητής Ψηφιακής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου της Μελβούρνης NICTA ηγείται της έρευνας για τη δημιουργία του 1ου βιονικού ματιού.

Σε συνεργασία με το ινστιτούτο Bionic Vision Australia ανακοίνωσαν πως οι έρευνες βρίσκονται στην τελική τους φάση και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η πρώτη εμφύτευση θα έχει πραγματοποιηθεί.

Προς το παρόν οι ερευνητές εργάζονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας του βιονικού ματιού. Οι πρώτες δοκιμές του της συσκευής ευρείας θέασης (βιονικού ματιού) θα πραγματοποιηθούν το 2013. Εάν αυτές οι δοκιμές είναι επιτύχεις θα ακολουθήσει η εμπορική διανομή της συσκευής έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Ο δρ. Ευστράτιος Σκαφίδας και η ερευνητική του ομάδα εργάζονται επί τουλάχιστον 3 έτη αναπτύσσοντας το «μαγικό» μικροτσίπ που αποτελεί και το σημαντικότερο κομμάτι του βιονικού ματιού. Το βιονικό σύστημα όρασης αποτελείται από μία κάμερα που συνδέεται με ένα ζευγάρι γυαλιά. Η κάμερα αιχμαλωτίζει εικόνες και τις αποστέλλει στο τσιπ το οποίο με την σειρά του τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα που διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή.

Αρχικά οι δοκιμές θα γίνουν σε ανθρώπους που παρουσιάζουν ολική τύφλωση καθώς η συσκευή είναι κατάλληλη μόνο για τέτοιου είδους περιπτώσεις, όμως με την συνέχιση των ερευνών η συσκευή θα λειτουργεί αποτελεσματικά και για άτομα με χαμηλή όραση.

Η επιτυχημένη πορεία των ερευνών επικροτήθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση, χορηγώντας προ ολίγων ημερών επιδότηση ύψους 42 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 28,5 εκατ. ευρώ) για την επιτάχυνση των ερευνών.