Για τους λάτρεις της γαστρονομίας που διαθέτουν και το αντίστοιχο budget

Οι λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν να δοκιμάζουν κάποια από τα πιο αποκλειστικά και ακριβάπροϊόντα. Ακολουθούν πέντε από αυτά, για τα οποία θα πρέπει κανείς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά και να ψάξει για τους καλύτερους προμηθευτές στην περίπτωση που θα θέλει να τα δοκιμάσει.

Σαφράν

Τοσαφράνείναιπιο ακριβό ακόμη και από τον χρυσό, κυρίως λόγω της απαιτητικής διαδικασίας συγκομιδής του. Ο κρόκος είναι ο αποξηραμένος στήμονας του φυτού του κρόκου. Κάθε κρόκος παράγει μόνο τρεις στήμονες και καθένας από αυτούς πρέπει να συλλέγεται με το χέρι και να στεγνώνεται στον αέρα. Χρειάζονται περίπουάνθη ποσότητας ενός γηπέδου ποδοσφαίρουγια να παραχθεί ένακιλό ξηρό σαφράνκαι περίπου40 ώρες εργασίαςγια να μαζεφτούν όλα αυτά τα λουλούδια. Ωστόσο, το σαφράν πωλείται συνήθως σε μικρές μερίδες, γιατί μια μικρή ποσότητα από το μπαχαρικό είναι αρκετή για να δώσει το άρωμά της στο εκάστοτε πιάτο. Το κορυφαίο σαφράν στον κόσμο είναι ισπανικής καταγωγής και, σύμφωνα με το mentalfloss.com, πωλείται στα 20 δολάρια περίπου για 2 γραμμάρια.

Νερό Kona Nigari

Τοπιο ακριβό νερό στον κόσμο προέρχεται από βάθος 610 μέτρων, περίπου, κάτω από τον ωκεανό στηΧαβάη. Επειδή το νερό λαμβάνεται από τόσο μεγάλο βάθος, υποτίθεται ότι είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε μολύνσεις και λέγεται ότι βοηθά στηναπώλεια βάρουςκαι βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Το αφαλατωμένο νερό είναι συμπύκνωμα ορυκτού θαλασσινού νερού και πρέπει να αναμιγνύεται με κανονικό νερό πριν καταναλωθεί. Εξαιρετικά δημοφιλές στηνΙαπωνία, κοστίζει402 δολάρια ανά 750 ml.

Λευκή τρούφα

Οιλευκές τρούφεςείναι ακριβές, λόγω τηςσπανιότητάςτους. Διαθέσιμες μόνο για λίγους μήνες το χρόνο σε ένα μικρό μέρος τηςΙταλίας-την περιοχή του Πιεμόντε- πρέπει να συλλέγονται από ειδικά εκπαιδευμένους κυνηγούς τρούφας. Η συγκομιδή της τρούφας κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ευνοϊκές ήταν οι συνθήκες καλλιέργειας εκείνη τη χρονιά και είναι γνωστό ότι κοστίζουν περίπου2.000 δολάρια ανά450 γραμμάρια.

Μοσχάρι Wagyu

Γνωστό και ως η σαμπάνια του μοσχαρίσιου κρέατος, τοβόειο κρέας Wagyuπροέρχεται από ιαπωνικές αγελάδες που φημίζονται για τουψηλό επίπεδο λίπουςτους. Και είναι αυτό το λίπος που δίνει στο βόειο κρέας μια εκπληκτική γεύση -το λίπος έχει χαμηλό σημείο τήξης, έτσι λιώνει στο κρέας όταν μαγειρευτεί, με αποτέλεσμα μια ζουμερή γεύση. Το βόειο κρέας Wagyu κοστίζει περίπου100 δολάρια ανά 450 γραμμάρια. Το καλύτερο Wagyu, μάλιστα, λέγεται ότι προέρχεται από το Kobe. Μεμόνο περίπου 3.000 αγελάδες πιστοποιημένες ωςKobeετησίως, και ακόμη λιγότερες από αυτές που προορίζονται για εξαγωγή, το βοδινό κρέας Kobe είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια τρόφιμα στον κόσμο -με τιμή περίπου300 δολάρια ανά μισό κιλό.

Βαλσάμικο ξύδι

Το αληθινό παραδοσιακόβαλσάμικοξύδιχρειάζεται τουλάχιστον 12 χρόνια για να παραχθείκαι προστατεύεται από το σύστημα Ευρωπαϊκής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται από τα σταφύλια Trebbiano που καλλιεργούνται στην περιοχήEmilia RomagnaτηςΙταλίας. Ο μούστος τους (ο χυμός, η φλούδα, οι σπόροι και τα στελέχη του σταφυλιού) βράζεται στη συνέχεια σε ανοιχτή φωτιά πριν αποθηκευτεί σεξύλινα βαρέλια για έως και 25 χρόνια. Τα100 ml αυτού του ειδικού ξυδιού μπορεί να κοστίσουν ακόμη και 180 δολάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook