Στην τελετή απονομής, στο Όσλο της Νορβηγίας, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, απονεμήθηκε στην πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ και σε δύο ακτιβίστριες, την Λέιμα Γκμπόουι από τη Λιβερία και την Ταουακούλ Κάρμαν, από την Υεμένη.

Μετά την βράβευσή της, η πρόεδρος της Λιβερίας, δήλωσε πως είναι τιμή της να ακολουθεί τα βήματα των Αφρικανών που έχουν κερδίσει το βραβείο πριν από αυτή (Ντέσμοντ Τούτου και Κόφι Ανάν).

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ, υποστήριξε πως το βραβείο δόθηκε σε αυτές τις γυναίκες για τον μη-βίαιο αγώνα τους, για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα αυτών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης.

«Πιστεύω ότι το βραβείο αυτής της χρονιάς όχι μόνο αναγνωρίζει τον αγώνα μας στη Λιβερία και την Υεμένη, αλλά αποτελεί αναγνώριση και τιμή των αγώνων των απλών γυναικών στην Αίγυπτο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Τυνησία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ και σε κάθε ταραγμένη γωνιά του κόσμου», ανέφερε η Λέιμα Γκμπόουι, μία εκ των ακτιβιστριών που βραβεύτηκαν.


protothema.gr