Το οροπέδιο του Ομαλού Χανίων βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιόμετρα από τα Χανιά σε ύψος 1080 μέτρα στα Λευκά Όρη. Επί τουρκοκρατίας ήταν άντρο επαναστατών. Μόνο δυο φορές κατάφεραν οι Τούρκοι να φθάσουν ως εκεί και για λίγες μέρες, κατά την αποτυχούσα επανάσταση των ετών 1886 – 1888 (επανάσταση των χιλίων ημερών). Από τον Ομαλό πηγάζει το γνωστό επαναστατικό άσμα: Πότε θα κάνει ξαστεριά πότε θα Φλεβαρίσει να πάρω το τουφέκι μου…να κατεβώ στον Ομαλό… Το οροπέδιο του Ομαλού έχει συνδεθεί με πολλά ιστορικά γεγονότα και αποτελεί αναπόσπαστο σημείο αναφοράς στην εξιστορήσει της πορείας των Χανίων.

Η ανάβαση στον Ομαλό αποτελεί μια πρόκληση για τους πεζοπόρους, τους ορειβάτες και τους φυσιολάτρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι θάρρος και φυσικά η συνοδεία ενός οδηγού που θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στις κορυφές των Λευκών Ορέων. Το οροπέδιο του Ομαλού, είναι ένα από τα τρία υψηλότερα οροπέδια της Κρήτης, με χαρακτηριστικό του το σχήμα του, που είναι ακανόνιστο κυκλικό, με έκταση περίπου 25.000 στρέμματα. Είναι περιτριγυρισμένο από τις επτά βουνοκορφές των Λευκών Ορέων, που είναι: Γκίγκιλος ( 2005 μ. υψόμετρο), Ψηλάφι (1984 μ. υψόμετρο), Μελιντάου (2133 μ. υψόμετρο), Καλόρος (1925 μ. υψόμετρο), Βόθονος (1298 μ. υψόμετρο), Καημένη Κεφάλα (1407 μ. υψόμετρο) και Τουρλί (1458 μ. υψόμετρο). Ένα άλλο χαρακτηριστικό του οροπεδίου είναι ότι συνορεύει με τρεις επαρχίες (Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων), με τις οποίες συνδέετε με τρεις αντίστοιχες διαβάσεις που αποτελούν τις εισόδους και εξόδους του οροπεδίου.

\"\"Πάνω από το οροπέδιο βρίσκεται και το καταφύγιο Καλλέργη σε υψόμετρο 1,680 μέτρων. Η περιοχή του καταφυγίου είναι πανέμορφη, με υπέροχη θέα σε όλες τις ψηλές κορυφές των Λεύκων Ορέων, αλλά και στο Κρητικό και στο Λιβυκό πέλαγος. Η προσέγγιση του καταφυγίου γίνεται με πεζοπορία 1,30 ώρας από το οροπέδιο Ομαλού σε μονοπάτι και αγροτικό δρόμο 5 χιλιομέτρων. Η περιοχή προσφέρεται για πολλές εξορμήσεις στις γύρω κορυφές, μέσα από τα πανέμορφα μονοπάτια της διαδρομής Ε4. Το καταφύγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις διαδρομές: Κατάβαση του Φαραγγιού, ανάβαση στις κορυφές Ψαρή, Μαύρη και Μελινταού και μετάβαση στο καταφύγιο Σβουριχτής.

Το οροπέδιο του Ομαλού αποτελεί τόπο διαβίωσης ζώων που είναι μοναδικά στον ελληνικό χώρο αλλά και στον κόσμο. Στον Εθνικό Δρυμό των Λευκών Oρέων-Σαμαριάς ζει το κρητικό αγριοκάτσικο ή Κρι-Κρι. Τα Κρι-Κρι ζουν σε μικρές ομάδες των δύο έως πέντε ζώων, ζουν μόνο στην Κρήτη και ανήκουν στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Ένα βασικό πρόβλημα αποτελεί και η ανάμειξη του πληθυσμού με κατσίκες, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του είδους. Επίσης, ένα άλλο είδος που θεωρούνταν ότι είχε εκλείψει, αλλά πρόσφατα εντοπίστηκε στα Λευκά όρη από ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, είναι ο κρητικός αγριόγατος. Στα Λευκά Όρη ζουν ακόμη ο ακανθοπόντικας (ένα μικρόσωμο τρωκτικό), ο κρητικός ασβός, το κρητικό κουνάβι και η κρητική νυφίτσα ή καλογιαννού. Επίσης, στον Ομαλό βρίσκει καταφύγιο ο γυπαετός, ο χρυσαετός, το όρνιο, η νησιωτική πέρδικα, το μουστακοτσιροβάκο, την κοκκινοκαλιακούδα, την κιτρινοκαλιακούδα και το σπιζαετό.

Αξίζει να μιλήσουμε και για την πλούσια πανίδα της περιοχής με νούμερα για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντική είναι. Στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων φύονται 100 είδη ενδημικών φυτών από τα 180 που παρατηρούνται σε ολόκληρη την Κρήτη. Η πλούσια βλάστηση του Ομαλού αποδίδεται στην γεωγραφική του θέση. Εκτός όμως από τα σπάνια είδη φυτών που φύονται στις πλαγιές του και τα αιωνόβια και τεράστια δέντρα που προσφέρουν την σκιά τους στους πεζοπόρους. Η γη στο οροπέδιο είναι εύφορη και καλλιεργήσιμη σε έκταση περίπου 6000 στρεμμάτων, με τα κυριότερα προϊόντα που παράγει να είναι τα δημητριακά και οι πατάτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook