φωτο αρχειου

Επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα πρόληψης. Τα μέτρα ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου.

Πολλές είναι οι πυρκαγιές και στην Κρήτη που προκαλούνται από καύση κλαδιών με συνέπεια, σε πολλές περιπτώσεις, η Πυροσβεστική υπηρεσία να τρέχει και να μη φτάνει από την ταυτόχρονη εκδήλωση τους.

Εκείνο πάντως που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι υφίσταται καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους.

Όπως επισημαίνεταιαπό την κείμενη Νομοθεσία και ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου και στο πλαίσιο αποτροπής του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, ενισχύοντας το επίπεδο πυροπροστασίας της χώρας, απαιτείταιαπό όλους ιδιαίτερη προσοχή ως προς την αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, για την τέλεση καύσης υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, κατά την χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου κάθεέτους έως και την 30η Απριλίου του επόμενου , πρέπει να πληρούνται ορισμένες πολύ σημαντικές προϋποθέσεις.

Όπως επισημαίνεται από την κείμενη νομοθεσία θα πρέπει:

1) Εκείνοι που προτίθενται να προβούν σε καύσεις κλαδιών θα πρέπει να ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να λαμβάνουν αντίστοιχα από την Π.Υ. την πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι απαιτούμενες θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μην προβούν στις ενέργειές τους την επόμενη μέρα.

2)Κατά τη διαδικασία του κοψίματος– κλαδέματος θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.

3) Θα πρέπει να τηρούνται ικανές αποστάσεις των υλικών που αναμένεται να καούν απόστύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.

4) Να γίνει αποψίλωσητουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300μέτρα από δάση ή /δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριώνμέτρων.

5) Ηέκταση που προορίζεται για καύση των ξύλων τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

6) Θα πρέπει να τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριώνμέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

7) Να υπάρχει επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

8) Να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

9 Να επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

Σημειώνεται από την κείμενη νομοθεσία ότι όποιος διαπιστωθεί, μετά την ύπαρξη πυρακαγιάς, ότι δεν ακολούθησε τα παραπάνω μέτρα πρόληψης, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook