Ο διάλογος πάνω στην Τέχνη είναι κάτι που σπανίζει ειδικά σε εποχές κρίσης όπως η δική μας. Βιοτικά προβλήματα καθώς και η αγωνία για το αύριο υπερισχύουν και μονοπωλούν το κοινωνικό ενδιαφέρον. Αν όμως δούμε την κρίση αυτή σαν μία ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά είναι αναγκαίο και ουσιαστικό στην ζωή μας, τότε νομοτελειακά το κεφάλαιο Τέχνη βρίσκει την πραγματική βαρύτητά του, μια και μας οδηγεί σε μια τροχιά αυτοεπίγνωσης και θετικής θεώρησης της ύπαρξής μας.

Τα Εικαστικά Εργαστήρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνεχίζουν το δημόσιο διάλογο πάνω στην Αρχιτεκτονική που ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο με μία σειρά διαλέξεων με γενικό τίτλο "Η Αρχιτεκτονική της καθημερινότητας", ιδρύοντας "Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής", με υπεύθυνο τον τότε ομιλητή, αρχιτέκτονα Στέφανο Σκανδάλη.

Το Εργαστήριο αυτό είναι ανοιχτό σε όλους όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται για την Αρχιτεκτονική.

Τα μαθήματα ξεκινούν με την μελέτη της βασικής αρχιτεκτονικής μονάδας που είναι το δωμάτιο.

Στην συνέχεια θα εξετασθεί η άρθρωση και η εξειδίκευση:

Μιας σειράς δωματίων που ορίζει τη μονάδα κατοικίας.

Μιας σειράς κατοικιών που ορίζει (δια μέσου ενός ιστού κυκλοφορίας και ανοικτών δημόσιων χώρων) την μονάδα του (συν)-οικισμού.

Μιας σειράς (συν)-οικισμών και ευρύτερων δικτύων ανοικτών δημόσιων χώρων, που καταλήγει στην περιχάραξη του φαινομένου της πόλης και της σχέσης της με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Για την "απόκτηση κριτικής ματιάς" και γνώσης χειρισμού του αρχιτεκτονικού φαινομένου στην πορεία από το δωμάτιο στην πόλη θα αναπτυχθούν ειδικότερα θέματα όπως: Εσωτερική διακόσμηση (Interior Design). Σχεδιασμός χρηστικών αντικειμένων (Design). Αρχές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Αρχές πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τα μαθήματα αυτά θα έχουν θεωρητική και πρακτική υπόσταση με συγκεκριμένα παραδείγματα που θα αναπτύσσονται κάθε φορά μέσα στο εργαστήριο.

Τέλος για την αρτιότερη κατανόηση των θεμάτων αυτών θα υπάρξουν αναφορές σε γνωστικά αντικείμενα όπως: Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Ανάλυση σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, Σχέση δομής-μορφής κτιρίου, Βιοκλιματικός σχεδιασμός, Υλικά και μηχανολογικός εξοπλισμός, Χρωματολογία και φωτισμός, Αρχιτεκτονική τοπίου (Landscape) κ.α.

Το Εργαστήρι Αρχιτεκτονικής λειτουργεί από την Τετάρτη και κάθε Τετάρτη, από 18:00 - 22:00 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου,  στον χώρο των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μουσείου Σύγχρονής Τέχνης.

Πληροφορίες: Ντίνα Λεμπιδάκη

Τ: 2831057353,