Ο 60χρονος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του PP

Εξασθενημένο από μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία του, το ισπανικό maΛαϊκό Κόμμα (PP) θα αναθέσει αύριο, Σάββατο, τα ηνία του σε μια προσωπικότητα της μετριοπαθούς δεξιάς. Ελπίζει έτσι ότι θα ανακτήσει την ορμή του έναντι της κυβέρνησης της αριστεράς και της ανόδου της άκρας δεξιάς.

Ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, 60 ετών, πρόεδρος της περιφέρειας της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία) είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του PP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Σεβίλλη (νότια Ισπανία).

Η ύπαρξη ενός μόνο υποψηφίου σηματοδοτεί τη βούληση του κόμματος να βάλει στην άκρη τις διαιρέσεις του, έπειτα από μήνες πολέμου ανάμεσα στον απερχόμενο επικεφαλής του, τον 41χρονο Πάμπλο Κασάδο, και την πρόεδρο της περιφέρειας της Μαδρίτης, την 43χρονη Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, ένα ανερχόμενο αστέρι του PP.

Ο Φεϊχόο έχει τη φήμη του μετριοπαθούς και του ρεαλιστή και είναι εδώ και 13 χρόνια επικεφαλής της Γαλικίας, όπου έχει κερδίσει με απόλυτη πλειοψηφία τέσσερις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και έχει γίνει ένας βαρόνος του PP ομόφωνα σεβαστός από τα μέλη του κόμματος.

Έχοντας καταφέρει να εμποδίσει το ακροδεξιό κόμμα Vox, που βρίσκεται σε άνοδο στην Ισπανία, να εγκατασταθεί στην περιφέρειά του, κατάφερε επίσης να σβήσει την πυρκαγιά μετά τη δημοσίευση το 2013 φωτογραφιών που αποκάλυπταν τη φιλία του με ένα λαθρέμπορο ναρκωτικών, τις δραστηριότητες του οποίου υποστήριξε πως δεν γνώριζε.

Φιλοδοξούμε να είμαστε η αναφορά για όλους τους Ισπανούς που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και γι’ αυτούς που δεν το έκαναν ποτέ, έγραψε στο Twitter πριν από το συνέδριο.

Νέο στάδιο

Η εμπειρία του, η οποία χαιρετίζεται ομόφωνα, φαίνεται ως πλεονέκτημα για να μπει τέλος στην εσωτερική κρίση του PP, η οποία ξέσπασε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο κατηγόρησε τοιν Πάμπλο Κασάδο ότι ελίσσεται για να την καταστρέψει, αφού είχε βάλει να την κατασκοπεύουν μερικοί συνεργάτες του.

Το περιβάλλον του Κασάδο υποπτευόταν την Ντίαθ Αγιούσο για αθέμιτη επιρροή στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά μασκών που υπογράφηκε τον Απρίλιο 2020 από την περιφέρεια της Μαδρίτης και για το οποίο ο αδελφός της, ο Τόμας, αντιπρόσωπος μιας επιχείρησης που πωλούσε υγειονομικό υλικό, είχε πάρει προμήθεια.

Η κρίση αυτή παρέσυρε στο τέλος τον Πάμπλο Κασάδο, ο οποίος επικρινόταν ήδη από τους βαρόνους του κόμματος για έλλειμμα ηγεσίας.

Ήρθε η στιγμή να ξεκινήσουμε ένα νέο στάδιο, διαβεβαίωσε ο Εστεμπάν Γκονθάλες Πονς, ευρωβουλευτής του PP ο οποίος έχει αναλάβει να διοργανώσει το συνέδριο αυτό.

Η επιλογή της Σεβίλλης για την πραγματοποίησή του είναι συμβολική: στην πόλη αυτή το 1990 ένας πρώην υπουργός του Φράνκο, ο Μανουέλ Φράγα Ιριμπάρνε, είχε παραχωρήσει στον νεαρό Χοσέ Μαρία Αθνάρ την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος.

Ο Αθνάρ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός πρωθυπουργός από το 1996 ως το 2004, θα παρέμβει στη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, όπως και ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε ηγηθεί της χώρας από το 2011 ως το 2018.

Απειλή από το Vox

Ο Φεϊχόο έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για το PP, το οποίο θέλει να ανακτήσει έδαφος έναντι του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προσβλέποντας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στο τέλος του 2023, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνολική κατάσταση της χώρας μπορεί να περιπλακεί για τον Σάντσεθ, υπογραμμίζει η Άνα Σοφία Καρντενάλ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλωνίας, για την οποία η άνοδος των τιμών, που εντείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό των Ισπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φεϊχόο, ο οποίος έχει μια πιο κεντρώα θέση απ’ ό,τι ο Πάμπλο Κασάδο, θα μπορούσε να πάρει ψήφους από το κέντρο, ακόμη και από την κεντροδεξιά, εκτιμά.

Ο νέος επικεφαλής του PP θα έχει επίσης ως αποστολή να περιορίσει την άνοδο του υπερεθνικιστικού σχηματισμού Vox, της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας που ιδρύθηκε από πρώην μέλη του PP.

Δεν χάνουμε την ελπίδα να ανακτήσουμε μερικούς απ’ αυτούς που έφυγαν, διαβεβαιώνει το Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του PP που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος τονίζει πάντως πως θέλει να μπει τέλος σε έναν λόγο που υπό τον Κασάδο ευθυγραμμιζόταν σημασιολογικά με εκείνον του Vox.

Για τον Ερνέστο Πασκουάλ του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, το PP πρέπει να προσελκύσει τις κεντρώες μάζες που έφεραν στην εξουσία τον Αθνάρ και τον Ραχόι. Ο ίδιος εξηγεί πως το να στραφεί προς τον εξτρεμισμό, δεν θα του επιτρέψει να επιτύχει μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το PP μπορεί να έχει ανάγκη το Vox για να έχει πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο και δέχθηκε, με τις ευλογίες του Φεϊχόο, να περιληφθεί αυτός ο σχηματισμός για πρώτη φορά στους κόλπους μιας περιφερειακής κυβέρνησης, στην Καστίλλη και Λεόν.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook