H Λέσχη Ποίησης Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο Πορτογάλο ποιητή και στοχαστή Φερνάντο Πεσσόα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 19.30 στο Θέατρο ’’ΟΜΜΑ Στούντιο’’  (οδός Ευαγγελίας Φραγκάκη 13, Γιόφυρος – έναντι Jumbo).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσουν για τον ποιητή και το έργο του η ζωγράφος και ποιήτρια Ράνια Κιαγιαδάκη με θέμα ’’Γιατί… ο Πεσσόα’’ και η συγγραφέας Ρένα Πετροπούλου – Κουντούρη με θέμα ‘‘Φερνάντο Πεσσόα: Μεταμορφώσεις, Προσωπεία’’.

Θα ακολουθήσει ένας δραματοποιημένος «Διάλογος πίσω από τις μάσκες» με επιλογές από το έργο του ποιητή και στοχαστή. Τον διάλογο ερμηνεύουν από σκηνής ο Ζαχαρίας Κατσακός και ο Αντώνης Περαντωνάκης, ενώ επιμελείται μουσικά η Ελίνα Σκαρπαθιώτη.

Στο δεύτερο μέρος θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου ‘‘Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη’’ (παραγωγή 2009, διάρκεια 100’).

«Ζωή είναι να είσαι άλλος…» Αχνά αποτυπώματα μιας σκιάς, ενός διάφανου, ασήμαντου ανθρωπάκου, ενός σπουδαίου ποιητή και στοχαστή, εθνικού ποιητή της Πορτογαλίας και αδιαμφισβήτητα από τους μεγάλους της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που αρνήθηκε την ταυτότητα του καλυπτόμενος πίσω από δεκάδες «ετερώνυμους», με τη φιλοδοξία να δημιουργήσει μόνος του ένα ολόκληρο λογοτεχνικό Σύμπαν. Πίσω από τις πολυάριθμες μάσκες του, ο Πεσσόα μιλάει στην πραγματικότητα με μια φωνή, φωνή δυνατή και σπαραχτική, ανατρεπτική και οικεία, φωνή των καιρών μας, ενδόμυχη φωνή μας.

«Μια μέρα ίσως θα καταλάβουν ότι επιτέλεσα όσο κανείς άλλος το εγγενές καθήκον μου να γίνω ο ερμηνευτής ενός μεγάλου μέρους του αιώνα μας. Κι όταν θα το καταλάβουν, θα πρέπει να γράψουν ότι στην εποχή μου δεν με κατάλαβαν, ότι, δυστυχώς, έζησα ανάμεσα στην αδιαφορία και την ψυχρότητα, και ότι ήταν πολύ κρίμα που μου έλαχε αυτό.

Κι αυτός που θα το γράψει, θα είναι, την εποχή που θα το γράψει, αυτός που δεν θα καταλάβει, όπως αυτοί που με περιβάλλουν σήμερα, τον αντίστοιχό μου εκείνη τη μελλοντική εποχή. Γιατί οι άνθρωποι μαθαίνουν μόνο για να χρησιμεύσει η γνώση στους προπάππους τους , που έχουν ήδη πεθάνει. Μόνο στους νεκρούς ξέρουμε να διδάσκουμε τους αληθινούς κανόνες της ζωής».

\”Πολλαπλασιάστηκα, για να με νιώσω,
για να με νιώσω, χρειάστηκε να νιώσω τα πάντα,
ξεχείλισα, χύθηκα έξω από μένα,
γυμνώθηκα, παραδόθηκα
και σε κάθε γωνιά της ψυχής μου υπάρχει ένας βωμός σε διαφορετικό θεό.\”

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook