Οι ζημιές που παρατηρήθηκαν στα μανταρίνια του νομού Χανίων δεν οφείλονται σε αίτια καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ, αλλά σε ακανόνιστα ποτίσματα, τροφοπενίες και στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη σε ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Ι. Βαλυράκη και Ε. Κουρουπάκη.

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργού αναφέρει τα εξής:

\”Ζημιές σε μανταρινοκαλλιέργειες νομού Χανίων

Απαντώντας σε όσα κατέθεσαν οι βουλευτές κκ. Ι. Βαλυράκης και Ε. Κουρουπάκη, σας πληροφορούμε τα εξής:

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ηρακλείου στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται και ο νομός Χανίων, δεν παρατηρήθηκαν ζημιές από αίτια καλυπτόμενα (βροχόπτωση κλπ) σε μανταρινοκαλλιέργειες της περιοχής (ποικιλία encore) τον μήνα Οκτώβριο και μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η ρήξη του φλοιού (σκάσιμο) στους καρπούς των μανταρινιών, που παρατηρήθηκε στην εν λόγω ποικιλία, προήλθε από τα ακανόνιστα ποτίσματα, τις τροφοπενίες, τη διακύμανση της θερμοκρασίας κλπ, αίτια που όμως δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Εξάλλου και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του περιφερειακού υποκαταστήματος, ο αριθμός αύξησης των προβλημάτων στους καρπούς μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου και σχεδόν μηδενίστηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου\”

Υπενθυμίζεται πως στα Χανιά καλλιεργούνται περίπου 600 στρέμματα μανταρινιάς «Ανκόρ» και αποδίδουν περίπου 400 τόνους μανταρίνια. Από αυτούς τους 400 τόνους, περίπου οι 350 έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Πάντως ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Ν. Χανίων έχει ζητήσει την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τα ΠΣΕΑ κατ’ αναλογία με την πρόσφατη διαδικασία αποζημίωσης που ξεκίνησε για τους αμπελοκαλλιεργητές που επλήγησαν από περονόσπορο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook