Ξεναγός καταγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι της πόλης

Συχνά πυκνά δημοσιεύονται άρθρα και ρεπορτάζ για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας των πολιτών στην πόλη των Χανίων.

Προβλήματα τα οποία μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης, αρκετές φορές να τα αντιμετωπίζουν με στωικότητα ή απλά να έχουν συνηθίσει με την ύπαρξή τους, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους επισκέπτες.

Οι κάτοικοι των Χανίων, γνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα, κάποιο πρόβλημα ίσως να επιλυθεί και η ταλαιπωρία από κάποιο έργο να περάσει με την ολοκλήρωσή του. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι έχουν μικρό χρονικό διάστημα στην διάθεσή τους.

Ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, της πλέον ίσως σημαντικής μετά τα δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, η επαγγελματίας ξεναγός Ελευθερία Μανούσου, καταγράφει αυτά που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες και όχι μόνο, επισημαίνοντας ότι έχει κανείς την εντύπωση πως τα Χανιά θέλουν να διώξουν τους επισκέπτες.

Παράλληλα καυτηριάζει την απροθυμία της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τους ξεναγούς που είναι αυτοί οι οποίοι έχουν μια άμεση εικόνα των εντυπώσεων των επισκεπτών.

Διαβάστε το κείμενο της κας Ελευθερίας Μανούσου.

Ξεναγώ σαν επαγγελματίας την Κρήτη και τα Χανιά από την δεκαετία του 90.

Σε όλα αυτά τα χρόνια είδα την τουριστική ανάπτυξη να αυξάνεται και τις υποδομές να βελτιώνονται. Σε όλες τις πόλεις μας πλην Ιεράπετρας.

Η μόνη πόλη της Κρήτης που δεν έχει δώσει ικανοποιητική λύση (αν και με μεγάλη επισκεψιμότητα) στην φόρτωση εκφόρτωση τουριστών που μετακινούνται με πούλμαν είναι τα Χανιά .

Τα τελευταία χρόνια έχουμε βέβαια ξεπεράσει όλα τα όρια.

Αυτό δεν έγινε άμεσα ορατό λόγω της επιδημίας.

Τώρα όμως η πραγματικότητα δείχνει τα δόντια της… Και είναι σάπια .

Η Πλουμιδάκη και το ρολόι που έχουν δοθεί στα πούλμαν εκτός του ότι είναι ακατάλληλα γιατί μακριά και ανηφορικά για ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα όπως και για γκρουπ με περιορισμένο χρόνο περνάει από τον Δημοτικό κήπο :Εργοτάξιο.

Δημοτική Αγορά: Εργοτάξιο. Μισή ώρα αργότερα φτάνει κάποιος στην αρχή της παλιάς πόλης που είναι γεμάτη με καταστήματα. Η εμπορευματοποίηση είναι υπερβολική. Σαν πρώτη όψη της πόλης απογοητευτική.

Για να δουν οι επισκέπτες την παλιά πόλη και κάτι όμορφο θα πρέπει να αντέξουν πολυυυυυ περπάτημα. Αν δεν βρέχει και δεν έχει καύσωνα .
Η πρόσβαση από την συνεταιριστική τράπεζα είναι παρεμφερής και συνήθως κλειστή από άσχετα οχήματα. Μακριά, ασχήμια.

Η περιοχή του κολυμβητηρίου φαίνεται ως κάπως καλύτερη λύση, βέβαια για να δει κανείς την πόλη θα πρέπει να διαθέτει ώρες. Και δυνάμεις.Επίσης θα πρέπει να μην τον θερίσει κάποιο αμάξι εφόσον οι πεζοί κατεβαίνουν από την μεριά της κυκλοφορίας στο σημείο αποβίβασης . Τα δε πούλμαν στην αναχώρηση τους μακάρι να μπορέσουν να στρίψουν και να μην φράξουν στην Νέα Χώρα .

Πρόσβαση στην παλιά πόλη : από Μουρνιές χώματα και έργα, από αεροδρόμιο τρύπες, καρούμπαλα, παλαιό οδόστρωμα.

Πιθανά σε λίγα χρόνια να είναι η πόλη μια κούκλα αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν δοθεί κάποιες καλύτερες λύσεις για το ενδιάμεσο.. Αν βέβαια οι ιθύνοντες είχαν δράσει οργανωμένα, με σχέδιο και μετά από διαβούλευση με όσους ασχολούνται με το θέμα. ΠΡΙΝ.

Εδώ και χρόνια οι συνάδελφοι μας από άλλες πόλεις μας φωνάζουν λες και έχουμε εμείς σαν ξεναγοί Χανίων ρωτηθεί ποτέ από τους αιρετούς για οτιδήποτε .

Ο Σύλλογος ξεναγών Κρήτης προσπάθησε από το 2019 να μιλήσει με την τότε νέα δημοτική αρχή. Ούτε καν τους δέχτηκαν .

Υπήρξαν δε το ίδιο διάστημα γελοιότητες του τύπου με μηχανάκια υψηλόβαθμοι αιρετοί να κυνηγάνε οδηγούς και ξεναγούς μπροστά στην Δημοτική Αγορά….

Όπως και ξύλο κανονικό ανάμεσα σε οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και ντόπιους που έφραζαν στο Κρήτη .. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας ..
Μεγάλες στιγμές…. Και στις τωρινές αντιδράσεις μας σιωπή βοώντος.

Έχει κανείς την εντύπωση πως τα Χανιά θέλουν να διώξουν τους επισκέπτες, πως δεν ενδιαφέρονται αν έχουν ή όχι ημερήσιους επισκέπτες ή κρουαζιέρες. Είναι επίσης σαν να θέλουν να τους ταλαιπωρούν .Και να τους δείξουν όλα τα σημεία που υστερούν. (Και ήδη συζητείται δυστυχώς από πολλά γραφεία να σταματήσουν να προσφέρουν τα Χανιά σαν προορισμό εκδρομής).

Οπωσδήποτε πάντως δεν φροντίζουμε τους ευάλωτους επισκέπτες (ούτε τους ντόπιους κατοίκους). Μάλλον η δημοτική αρχή απευθύνεται σε νέους, μεμονωμένους επισκέπτες.

Δεν υπάρχει πρόνοια ούτε για τους ηλικιωμένους κατοίκους της παλιάς πόλης και την μετακίνηση τους με αμάξι σε περίπτωση ανάγκης. Σκέφτηκα να πάρω για την 80χρονη πεθερά μου ηλεκτρικό πατίνι αλλά δεν το δέχτηκε Ούτε ποδήλατο θέλησε… Πέρυσι βέβαια με θράσος η τροφοδοσία γινόταν στην 1 και στις 2 το μεσημέρι παντού στην παλιά πόλη

Η λέξη συμπεριληπτικοτητα δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή. Ούτε κατανοητή.

Σαν Χανιώτισσα και Ελληνίδα λυπάμαι πολύ.

Αδιαφορώ παγερά για οιαδήποτε κομματικά κριτήρια. Όπως και θα έπρεπε να κάνουν και οι πολίτες ως προς την αυτοδιοίκηση.

Δεν μπορώ όμως να μην παρατηρήσω πως γίνονται κυρίως έργα εντυπωσιασμού, υπάρχει μια καταιγίδα στον τύπο, διαδικτυακό και μη, για βραβεία πχ έξυπνης πόλης (!!), οργάνωση Μαραθωνίου με κλειστούς δρόμους και τα πούλμαν να μην μπορούν να μεταφέρουν τους τουρίστες από και στο αεροδρόμιο για ώρες, ούτε για τις εκδρομές τους……

Στις άλλες πόλεις το θέμα λύνεται. (Στον Άγιο Νικόλαο π.χ. οι αρχές είναι σε συνεχή επαφή με το Σωματείο Ξεναγών για οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται λόγω έργων ή άλλου θέματος ). Στα Χανιά γιατί όχι; Και με τι αποτέλεσμα; Οι πολίτες εκτός τουρισμού τα γνωρίζουν αυτά και συμφωνούν;

Έως τώρα συμμετείχα στις συναντήσεις του τουριστικού κομματιού του Δήμου.

Αρνούμαι ρητά να συνεχίσω έως ότου επιληφθεί η Δημοτική αρχή με σοβαρότητα των θεμάτων του οργανωμένου τουρισμού.

Κοινοποιώ το παρόν στον τοπικό τύπο για ενημέρωση του κόσμου που δεν γνωρίζει την λειτουργία του τομέα μας.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας,
Ελευθερία Μανούσου
Διπλωματούχος ξεναγός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook