Ο Δήμος Πλατανιά συμμετέχει στο SUMP-PLUS ως περιοχή εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη των νέων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε μικρούς δήμους

Ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης υποδέχονται τους εταίρους της Ευρωπαϊκής δράσης SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems1, μέρος της οικογένειας CIVITAS, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρίζει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο SUMP-PLUS ο Δήμος Πλατανιά συμμετέχει ως περιοχή εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη των νέων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε μικρούς δήμους.

Η 6η Συνάντηση Εργασίας των Εταίρων θα φιλοξενηθεί από τον Δήμο Πλατανιά και θα λαβει χώρα από τις 11 Μαϊου 2022 έως τις 13 Μαϊου 2022 (9:30π.μ – 16:00μ.μ) στο ξενοδοχείο Avra Imperial Hotel, στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά. Πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης συνάντησης των εταίρων μετά την εμφάνιση και διασπορά του Covid -19 οπού ο Δήμος θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει εκπροσώπους της επιστημονικής και πολιτειακής κοινότητας χωρών της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Λιθουανία, την Βουλγαρία και την Ιταλία. Η συνάντηση θα έχει και υβριδικό χαρακτήρα.

Στα πλαίσια των εργασιών της παραπάνω συνάντησης, την Παρασκευή 13 Μαϊου 2022 από τις 10:00π.μ έως τις 14:00μ.μ θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Εκδήλωση Σχεδιάζοντας τη βιώσιμη κινητικότητα σε μικρές πόλεις στον ίδιο χώρο. Η εκδήλωση θα εστιάσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές πόλεις στην μετάβασή τους προς ένα μοντέλο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αναδεικνύοντας την Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία. Ειδικότερα, θα επικεντρωθεί σε βέλτιστες πρακτικές σε μικρές πόλεις, που αποτελούν συνάμα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι ο Πλατανιάς Χανίων, και πως μέσα από αυτές τις πρακτικές οι πόλεις έχουν εφαρμόσει λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, ενθαρρύνοντας την αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων και των τουριστών προς εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς για υγιή, ενεργή και ασφαλή μετακίνηση. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς και εμπειρογνώμονες του τομέα των μεταφορών και του τουρισμού, σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, φορείς χάραξης πολιτικής καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα σε τουριστικούς προορισμούς, τις συνδεόμενες ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη και προβολή και αυξημένη ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών.

Η ευρωπαϊκή δράση SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems, ενθαρρύνει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, και στοχεύει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αστική κινητικότητα, μέσω της ανάπτυξης συμμετοχικών εργαστηρίων και της εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων σε 6 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις (Πλατανιάς-Ελλάδα, Manchester-Ηνωμένο Βασίλειο, Antwerp-Βέλγιο, Klaipeda-Λιθουανία, Alba lulia-Ρουμανία, Lucca-Ιταλία). Στo SUMP-PLUS, που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχουν ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο Πλατανιάς είναι ο μόνος ελληνικός δήμος που συμμετέχει ως πόλη εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη εργαλείων για Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε μικρούς δήμους..

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook