Μια πολύχρωμη σαύρα, ένα ψάρι που μοιάζει με αγγούρι και ένας πίθηκος με κόμμωση παρόμοια με του Έλβις, είναι μερικά από το 200 είδη που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Μεκόνγκ, στη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Στην περιοχή ανακαλύπτονται νέα είδη κάθε δυο χρόνια, ωστόσο για να διατηρηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα πρέπει να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία.

Ο Μεκόνγκ είναι το δέκατο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι και διασχίζει την Καμπότζη, το Λάος, τη Βιρμανία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την επαρχία Γιουνάν στη νότια Κίνα.

«Αν και οι ανακαλύψεις του 2010 είναι νέες για την επιστήμη, πολλά από τα είδη που ανακαλύφθηκαν ήδη προορίζονται για την κουζίνα, ενώ πασχίζουν να επιβιώσουν σε οικοτόπους που συρρικνώνονται και βρίσκονται στα πρόθυρα εξαφάνισης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Stuart Chapman, επικεφαλής του προγράμματος διατήρησης της WWF για την περιοχή του Μεκόνγκ.

Κάποια από τα είδη που ξεχωρίζουν στην έκθεση που συνέταξε η WWF για τα νέα ευρήματα είναι μια σαύρα με λαμπερά πορτοκαλί πόδια, κίτρινο λαιμό και γκριζο-μπλε σώμα με κίτρινες ρίγες. Η πολύχρωμη σαύρα ανακαλύφθηκε σε ένα νησάκι στο νότιο Βιετνάμ.

\"http://img.maxisciences.com/singe/rhinopithecus-strykeri-credit-photo-dr-thomas-geissmann_19605_w250.jpg\"Εντύπωση προκαλεί επίσης ένας ασπρόμαυρος πίθηκος με περίεργη μύτη και χαίτη «τύπου Έλβις», που ανακαλύφθηκε στη Βιρμανία, καθώς και μια σαύρα που αναπαράγεται με κλωνοποίηση, χωρίς να χρειάζεται να ζευγαρώσει με αρσενικό.

Επιπλέον, πολύτιμα ευρήματα θεωρούνται πέντε είδη σαρκοφάγων φυτών που καταναλώνουν ακόμα και ποντίκια ή πτηνά, καθώς και ένα ψάρι που μοιάζει με αγγουράκι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook