Οι καταγγελίες αφορούν την περίοδο 2017-20

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παραδέχτηκαν ότι παρακολουθούσαν ορισμένους αυτονομιστές της Καταλονίας, ύστερα από τα επεισόδια που έγιναν, μετά το δημοψήφισμα για απόσχιση.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, Παθ Εστεμπάν, κατέθεσε επί τέσσερις ώρες κεκλεισμένων των θυρών στην κοινοβουλευτική επιτροπή των κρατικών απορρήτων.

Εκεί, παραδέχτηκε ότι οι αυτονομιστές παρακολουθούνταν από την υπηρεσία της, αλλά αφού δόθηκε προηγουμένως το πράσινο φως από τις δικαστικές αρχές. Μάλιστα, πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η Εστεμπάν είπε ότι παρακολουθούνταν συνολικά 18 Καταλανοί αυτονομιστές, πολύ λιγότεροι από τον αριθμό που ανέφερε πρόσφατα η καναδική οργάνωση Citizen Lab, οι αποκαλύψεις της οποίας προκάλεσαν κρίση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών.

Η Citizen Lab λοιπόν, διαβεβαιώνει ότι έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 60 μέλη του αυτονομιστικού κινήματος, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν μεταξύ 2017-20 με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Την περίοδο που έγινε το δημοψήφισμα στην Καταλονία, ο Σάντσεθ μπορεί να βρισκόταν στην αντιπολίτευση με τον Ραχόι να έχει τα ηνία της χώρας, όμως παρόλα αυτά τώρα απειλείται επιβίωση της κυβέρνησης του.

Συγκεκριμένα, οι Καταλανοί αυτονομιστές του ERC, που στηρίζουν τον Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, προειδοποίησαν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης, πριν να ολοκληρωθεί η θητεία της, στα τέλη του 2023.

Πολλά πολιτικά κόμματα διερωτώνται επίσης αν η κυβέρνηση γνώριζε από καιρό για τις παρακολουθήσεις και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της είχαν ως στόχο να ηρεμήσουν τους Καταλανούς αυτονομιστές, δείχνοντας ότι θύμα κατασκοπείας ήταν ακόμη και ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση το διαψεύδει, βεβαιώνοντας ότι πληροφορήθηκε τα γεγονότα μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook