Οι Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα – Καταγράφεται αύξηση 67%

Τους μήνες που έχουν ακολουθήσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Ντουμπάι έχει εξελιχθεί σε καταφύγιο των πλούσιων Ρώσων που θέλουν να ξεφύγουν από τον αντίκτυπο που έχουν οι κυρώσεις που επέβαλλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους.

Ρώσοι μεγιστάνες και επιχειρηματίες πηγαίνουν συνεχώς στο Ντουμπάι, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Να σημειώσουμε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και ούτε έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Παρέχουν ακόμα βίζες σε Ρώσους πολίτες που δεν περιλαμβάνονται στις λίστες των δυτικών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ένας Ρώσος οικονομολόγος τοποθετεί στους 200.000 εκείνους που έφυγαν τις πρώτες δέκα ημέρες της ρωσικής εισβολής και πήγαν στο Ντουμπάι. Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2022, δε, παρατηρήθηκε αύξηση της αγοράς ακινήτων από Ρώσους της τάξεως του 67%, υποστηρίζει το BBC. Η ζήτηση για πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα στο Ντουμπάι βρίσκεται στα… ύψη. Επιπλέον, έχει… εκτοξευθεί και η ζήτηση για εργαζόμενους που γνωρίζουν ρωσικά ώστε να εξυπηρετούν τους νέους πελάτες.

Μια εταιρία που παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να ανοίξουν γραφεία στο Ντουμπάι, καταγράφει πως υπάρχει σημαντική αύξηση Ρώσων πελατών. Ο Τζορτζ Χογιάιγκε, ο υπεύθυνός της, δήλωσε: Ανησυχούν πως έρχεται οικονομική κατάρρευση. Γι΄ αυτόν τον λόγο μετακινούνται εδώ για να εξασφαλίσουν τον πλούτο τους.

Παράλληλα, αρκετές πολυεθνικές εταιρίες καθώς και ρωσικές start-up μεταφέρουν τους εργαζομένους τους στο Ντουμπάι και γενικότερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μακριά από την επιρροή των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και η Google, JP Morgan και η Goldmann Sachs, υποστηρίζει το BBC.

Υπάρχει, σίγουρα, ένα brain drain εκτίμησε ο Φουάντ Φάτουλεϊ, συνιδρυτής της εταιρείας WeWay που μέχρι πρότινος είχε γραφεία σε Ρωσία και Ουκρανία και εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι φεύγουν γιατί λόγω των αυξημένων εργασιακών περιορισμών. Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα δισεκατομμύρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της που βρίσκονται σε τράπεζες στο εξωτερικό και παράλληλα πολλές ρωσικές τράπεζες έχουν αφαιρεθεί από το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook