Τα θρησκευτικά μνημεία στο νησί που μπορούν να αποτελέσουν πόλος έλξης – Συνέδριο στα Χανιά για τη διεθνώς αυξανόμενη τάση του θρησκευτικού τουρισμού

Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί μια παγκόσμια τάση που αφορά περίπου 300 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.

Το ενδιαφέροντων τουριστών να επισκεφτούν θρησκευτικά μνημεία στους τόπους προορισμού τους, είτε είναι ομόδοξοι είτε ετερόδοξοι,οδηγεί την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να εντάξουν στο τουριστικό τους προϊόν και το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού.

Στο συνέδριοτου Economist, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να προωθήσουν τον θρησκευτικό τουρισμό.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, οΕΟΤ έχει αναλάβει εδώ και αρκετό καιρό το κομμάτι της προβολής στο εξωτερικό της πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν είναι μόνο χριστιανική αλλά και άλλων δογμάτων.

Σε επίπεδο Κρήτης, τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, είναι όπως είπε, τα εξής τρία:

  • Το branding των θρησκευτικών μνημείων που έχει το νησί
  • Η διατήρηση των μνημείων σε πολύ καλή κατάσταση και
  • Η ανάπτυξη συνεργασιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό για την προβολή των μνημείων αυτών

Είναι πάρα πολλά τα θρησκευτικά μνημείαστην Κρήτη που μπορούν να αποτελέσουν τουριστικούςπόλουςκαι μέρος μιας τουριστικής εμπειρίας που θασυνδέει θρησκευτικά, αρχαιολογικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου.

Σύμφωνα με τονΜητροπολίτηΙεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος ο οποίος είναι καιπρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης, υπάρχουν κορυφαία μνημεία στην Κρήτη, αναφέροντας ενδεικτικά τη Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, τιςΜονέςΑγίας Τριάδας και Γωνιάς στα Χανιά, τιςΜονέςΑγκαράθου και Παναγιάς Κεράς στο Ηράκλειο και τηΜονή Τοπλού στο Λασίθι. Υπάρχουν όμως, όπως είπε και μνημεία ίσως μικρότερης σημασίας για εμάς αλλά σημαντικά για τους επισκέπτες για τους οποίους ενδιαφέρον έχει και το τελευταίο τοιχογραφημένο ξωκλήσι.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια με τη χαρτογράφηση όλωντων θρησκευτικών μνημείων του νησιού στοsiteorthodoxcrete.comτο οποίο περιλαμβάνει για κάθε μνημείο πληροφορίες, περιγραφές, χάρτες και σήμανση.

Ο προεδρεύων του συνεδρίου και ανταποκριτής τουπεριοδικού Economist, Bruce Clark, τόνισε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ενσωματωθεί στο γενικότερο τουριστικό προϊόν τόσο της Κρήτης όσο και της Ελλάδας. Λίγοι έρχονται μόνο για θρησκευτικούς λόγους στην Κρήτη αλλά σχεδόν όλοι έχουν την επιθυμία να επισκεφθούν ένα μοναστήρι, έναν ιερό τόπο.

Στο συνέδριο έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook