Ειδικά σχεδιασμένο για υποκλοπή επικοινωνιών, το Γαλλικό πλοίο αποκαλείται και ως πλοίο – φάντασμα, ενώ συμμετέχει σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

Τα βλέμματα πολλών προσελκύει ένα περίεργο πολεμικό σκάφος το οποίο έχει δέσει στην προβλήτα Αδρίας του λιμένα της Σούδας, προς την πλευρά του Ναυστάθμου Κρήτης.

Βέβαια η προσέγγιση όσων έχουν την περιέργεια να το δουν από κοντά είναι αδύνατη λόγω των μέτρων ασφαλείας και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας.

Το Dupuy de Lôme (A759), που πήρε το όνομά του από τον μηχανικό του 19ου αιώνα Henri Dupuy de Lôme, είναι ένα πλοίο σχεδιασμένο για τη συλλογή σημάτων και επικοινωνιών πίσω από τις εχθρικές γραμμές , το οποίο εισήλθε στην υπηρεσία του Γαλλικού Ναυτικού τον Απρίλιο του 2006.

Παρέχει λειτουργική διαθεσιμότητα 350 ημερών το χρόνο, εκ των οποίων οι 240 μπορούν να είναι εν πλώ στη θάλασσα. Το πλοίο λειτουργεί από δύο πληρώματα ναυτικού, το καθένα αποτελούμενο από 33 ναύτες και άλλους 33 τεχνικούς, και ένα προαιρετικό συμπλήρωμα έως και 38 ειδικών, ανάλογα με την αποστολή.

Σύμφωνα με την Wikipedia το Dupuy de Lôme έχει μήκος 101 και πλάτος 16 μέτρων, αναπτύσσει ταχύτητα 16 κόμβων και έχει εύρος δράσης 6.300 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να είναι σε επιχειρήσεις 350 ημέρες τον χρόνο από τις οποίες οι 240 εν πλώ.

Διαθέτει συνολικά 108 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι 78 τεχνικοί, ενώ πλέον πρόσφατη καταγεγραμμένη δράση του ήταν τον Οκτώβριο του 2021 στα στενά της Ταιβάν στην διάρκεια της κρίσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτει φαίνεται στην φωτογραφία από το navalnews.com.

Να σημειωθεί πως στην διάρκεια της προηγούμενης κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το 2014-15, το Γαλλικό πλοίο βρισκόταν στην Μαύρη θάλασσα. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ενώ διασχίζει τον Βόσπορο το 2020.

Όλες τις λεπτομέρειες για το Dupuy de Lôme στο επόμενο βίντεο

Ναπολέων Σαραντίδης

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook