Σε μία συμβολική, αλλά ιδιαίτερης σημασίας κίνηση προχώρησε την Τρίτη ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, παρουσία 50 διπλωματών αλλά και δημοσιογράφων: Υψωσε τη σημαία της Παλαιστίνης στο κεντρικό κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η κίνηση αυτή να ανοίξει τον δρόμο «για τη διεθνή αναγνώριση της χώρας».

Καθώς ο κ. Αμπάς παρακολουθούσε τη σημαία με τα χρώματα της Παλαιστίνης (κόκκινη, μαύρη, πράσινη και λευκή) να κυματίζει υπό βροχή, οι δημοσιογράφοι και οι ξένοι διπλωμάτες χειροκροτούσαν υποδεχόμενοι το τελευταίο μέλος της UNESCO.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε ότι «είναι συγκινητικό να βλέπουμε τη σημαία μας δίπλα σε αυτές των άλλων κρατών», ενώ τόνισε ότι είναι «ιστορική στιγμή» μιας και πρόκειται για την «πρώτη αναγνώριση» της Παλαιστίνης.

Η ψηφοφορία για την ένταξη στην UNESCO αποτέλεσε διπλωματική νίκη για τον παλαιστίνιο πρόεδρο, ο οποίος, εξαιτίας της απουσίας ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ, αποφάσισε να προωθήσει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

Όταν είδε ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν, προώθησε την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και του Καναδά, οι οποίοι διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους στον διεθνή οργανισμό.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως η ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό θα προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ, όμως, δηλώνει ότι η ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO δεν θα φέρει αλλαγές στην περιοχή, αντιθέτως θα απομακρύνει την προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.