Παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030

Ο επισκέπτηςειδικά μετά από δυο χρόνια πανδημίας, δεν ταξιδεύει μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά αναζητά την ταξιδιωτική εμπειρία και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα γενικότερα και στην Κρήτη ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από τον ΣΕΤΕ, για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030.

Η Εθνική Στρατηγική έχει στόχο τη σύμπραξη των φορέων για την αύξηση του τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδήματος.

Χρειάζεται επομένως ένας απεγκλωβισμός από το παραδοσιακό μότο μέχρι σήμερα ήλιος και θάλασσα και η επέκταση στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με βάση τις απαιτήσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη, που είναι πλέον η αναζήτηση της εμπειρίας όπως τονίστηκε στην εκδήλωση. Από τη στιγμή που περιοχές όπως η Κρήτη διαθέτουν τον ήλιο και τη θάλασσα μπορούν να εμπλουτίσουν το προϊόν τους και με άλλες δραστηριότητες και πτυχές, όπως πχ η γνωριμία με την ντόπια γαστρονομία ή την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Αυτός είναι και ένας τρόπος να πουλήσουμε ακριβότερα το τουριστικό προϊόν μας.

Ο σχεδιασμός και η στρατηγική είναι ένας καλό οδηγός ειδικά αυτή την περίοδο που υπάρχει ρευστότητα. Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά που φαίνεται να υπάρχει μια ανακαμψη μετά την πανδημία, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Ναι μεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση όμως ασφαλή εκτίμηση θα μπορούν να κάνουν οι φορείς στα τέλη Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης με εργαζόμενους, αναφέρθηκε ότι από τη μια το κράτος πρέπει να ασκήσει τον δικό του ρόλο που είναι αυτός του ελέγχου από την άλλη χρειάζεται τα επαγγέλματα του τουριστικούκλάδου να μην έχουν πια χαρακτήρα εποχικότητας αλλά για έναν εργαζόμενο να εκτείνονται χρονικά στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Επίσης πρέπει να ενισχυθούν άλλοι τομείς τοπικών οικονομιών στους οποίους ο εποχικός εργαζόμενος θα μπορούσε να απασχοληθεί το χειμώνα χωρίς να αναγκάζεται να μένει στο ταμείο ανεργίας.

Στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ, μίλησαν κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού, ο Πρόεδρος ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, η Διευθύνουσα σύμβουλοςMarketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, ο Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Ηλίας Κικίλιας και ο Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook