Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ειδυλλιακές εικόνες που αντικρίζετε

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στον κόσμο, είναι δύσκολο να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον σας ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα. Το να παρατηρεί κανείς τον ήλιο να χάνεται κάτω από τον ορίζοντα μπορεί να είναι μια παγκόσμια εμπειρία, στην κυριολεξία, αλλά δεν είναι παντού η ίδια. Για παράδειγμα, το ηλιοβασίλεμα στην έρημο, σε αντίθεση με μια μεγάλη και πολύβουλη πόλη, έχει πιο εντυπωσιακά χρώματα. Αναρωτιέστε τι ευθύνεται γι’ αυτό;

Όπως εξηγεί το Atlas Obscura, το φως του ήλιου περιέχει όλες τις αποχρώσεις του χρωματικού φάσματος. Όταν ο ήλιος είναι ψηλά στον ουρανό, αυτά τα χρώματα ενώνονται για να φαίνονται λευκά στα μάτια μας. Καθώς ο ήλιος βυθίζεται χαμηλότερα, οι ακτίνες του πρέπει να διαπεράσουν ένα παχύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας προτού μπορέσουν να φτάσουν σε εμάς. Μικρότερα μήκη κύματος φωτός -όπως τα μωβ και τα μπλε- διασκορπίζονται από την ατμόσφαιρα πριν μπορέσουμε να τα δούμε, κάτι που επιτρέπει στα μεγαλύτερα κόκκινα και πορτοκαλί μήκη κύματος να ξεχωρίζουν.

Το φυσικό φίλτρο της ατμόσφαιρας, επίσης, μπορεί να δημιουργήσει μια έκρηξη ροζ αποχρώσεων, αλλά τα ηλιοβασιλέματα φαίνονται διαφορετικά όταν εμποδίζεται πολύ φως. Σε αστικά περιβάλλοντα, για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει τα χρώματα που διαφορετικά θα ήταν ζωντανά. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα ηλιοβασιλέματα της ερήμου είναι τόσο φημισμένα για την ιδιαίτερη ομορφιά και πολυχρωμία τους. Οι έρημοι τείνουν να είναι αραιοκατοικημένες και ο καθαρός αέρας επιτρέπει στα ζωηρά χρώματα του ήλιου να λάμπουν το σούρουπο.

Στο φαινόμενο αυτό συμβάλλει και η έλλειψη υγρασίας στον αέρα της ερήμου. Όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι υδρατμοί και τα σύννεφα που πλημμυρίζουν από τη βροχή μπορούν να σβήσουν τις λαμπρές αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στα ξηρά περιβάλλοντα της ερήμου, όπου τα λεπτά σύννεφα κρέμονται στα μεσαία έως ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

Αυτά τα σύννεφα φιλτράρουν και αντανακλούν το φως του ήλιου αντί να το εμποδίζουν, μετατρέποντας τον ουρανό σε ένα πραγματικό αριστούργημα, που μοιάζει με έναν εξαιρετικό πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει το ειδυλλιακό δειλινό της ερήμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook