Οι πολιτικές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συναντούν μεγάλη υποστήριξη από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, δείχνει έρευνα που καταγράφει παράλληλα μία μεγάλη μεταστροφή στις απόψεις τους.

Όπως επισημαίνει το Spiegel πριν από έξι μήνες οι ερωτώμενοι –πρόκειται για 500 υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις, στην πολιτική και στο δημόσιο τομέα– είχαν γενικά αρνητική εντύπωση για την Μέρκελ. Την κατηγορούσαν, μεταξύ άλλων, ότι εγκατέλειψε βασικές πολιτικές των Χριστιανοδημοκρατών αλλά για το σχέδιο να τερματιστεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια.

Τώρα πια, και ενώ πολλά έχουν αλλάξει στην Ευρώπη μέσα σε έξι μήνες, το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί τη Μέρκελ ισχυρή καγκελάριο, διπλασιάζοντας το ποσοστό του Ιουνίου.

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η άποψη ότι διαχειρίζεται σωστά την κρίση και, επίσης, το ότι προώθησε με επιτυχία τα συμφέροντα της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Ακόμα ισχυρότερη πλειοψηφία (78%) συναντά η άποψη ότι είναι απαραίτητη η δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη –θέση που είναι ακρογωνιαίος λίθος της γερμανικής πολιτικής– αλλά ελάχιστοι είναι υπέρ των ευρωομολόγων ή υπέρ της απεριόριστης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (21% και 13% αντίστοιχα).

Γενικότερα οι ερωτώμενοι είναι σε ποσοστό 90% υπέρ της αυστηρής πολιτικής λιτότητας για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει το 95% θεωρούν ότι το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί ενεργεί με θετικό τρόπο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook