Η γρίπη των χοίρων (ή νέα γρίπη) δεν προκαλεί μόνο βαριές επιπλοκές σε ορισμένους πάσχοντες, αλλά και… γηροειδή αλωπεκία, δηλαδή φαλάκρα, σε άντρες και γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας εντόπισαν άτομα που είχαν ασθενήσει από το στέλεχος του ιού Η1Ν1 και είχαν χάσει τα μαλλιά τους από έναν έως τέσσερις μήνες έπειτα από τη μόλυνση.

Στην γυροειδή αλωπεκία περιοχές στο κεφάλι είναι κατά τόπους απογυμνωμένες από τρίχες, με τη δερματική περιοχή να παραμένει φυσιολογική. Οι τρίχες γύρω από τα σημεία της αραίωσης παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα που μεγαλώνει όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους και θυμίζουν θαυμαστικό.

Στη γυροειδή αλωπεκία, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική ή να εκδηλωθεί σταδιακά σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Ως ασθένεια, μπορεί να προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Οι πιθανότητες να εμφανίσει κανείς γυροειδή αλωπεκία είναι περίπου 1%.

Το 25% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας οφείλεται στην κληρονομική επίδραση και μπορεί να προσβάλλει ακόμη και παιδιά. Ακόμη, ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 20% των περιπτώσεων γυροειδούς αλωπεκίας, επανεμφανίζει την ασθένεια ή αποκτά μόνιμη αλωπεκία.

Οι μέχρι σήμερα γνωστοί παράγοντες που εκδηλώνουν τη νόσο είναι είτε γενετικοί, είτε ψυχολογικοί, είτε ανοσολογικοί.

«Εκτιμώ πως η μόλυνση με γρίπη των χοίρων ως ανοσολογικός παράγοντας ήταν αυτή που πυροδότησε τις επτά περιπτώσεις απώλειας μαλλιών σε τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες που καταγράφηκαν», δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής Νάινετ Σίλβερμπεργκ, από το Νοσοκομείο St. Luke’s-Roοsevelt της Νέας Υόρκης ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Dermatology».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook