Σε απεργία βρίσκονται και σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα στην Κύπρο μία μέρα μετά την ψήφιση των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα στο Κοινοβούλιο.

Λόγω της κήρυξης στάσης εργασίας επί 12 ώρες κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα δύο αεροδρόμια της χώρας στη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Χθες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο για να διαδηλώσουν κατά των μέτρων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτά προβλέπεται πάγωμα των μισθών (στο δημόσιο) επί δύο χρόνια και περικοπές κοινωνικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ. Επίσης αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 15% στο 17% (από τον ερχόμενο Μάρτιο) ενώ θεσπίζεται φόρος επί των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίες αποδοχές άνω των 2500 ευρώ.

Προς το παρόν αναβλήθηκε πάντως η ψήφιση νόμου για το ασφαλιστικό που προέβλεπε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 64ο έτος.

Συνολικά από τις περικοπές και την αύξηση των δημοσίων εσόδων η κυβέρνηση προσδοκά οφέλη ύψους 855 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει ο προϋπολογισμός (ο οποίος ψηφίζεται σήμερα) το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει από το 6,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος στο 2,4% το 2012.

«Χωρίς αυτά τα μέτρα πιθανότατα θα χρειαζόμασταν ένα πακέτο στήριξης από την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας διαψεύδοντας τις φήμες για σχέδια κατάργησης του δώρου Χριστουγέννων.

Ο πρόεδρος της χώρας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι σέβεται απολύτως το δικαίωμα των συνδικαλιστικών ενώσεων να απεργούν, αλλά κάλεσε τη γενική συνομοσπονδία εργαζομένων του δημοσίου ΠΑΣΥΔΥ να μην προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών την Κυριακή σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν υπερβολικό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook